Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo houd je een ontspannen gevoel langer vast

Anja
4 min read

Op het moment dat je een leuke gebeurtenis in het vooruitzicht hebt, gaan al je werkzaamheden in de regel een beetje sneller, omdat je weet dat er een prettige afwisseling zal volgen. Alleen wanneer deze leuke gebeurtenis, zoals een vakantie, weer voorbij is, dan wordt het vaak juist wat zwaarder. De realiteit van alledag is opeens vreselijk saai en je verlangt soms hevig terug naar de voorbije gebeurtenis. Maar ook als je weer aan het werk moet, kun je het ontspannen gevoel nog een behoorlijke tijd vast leren houden.

Ontspannen gevoel langer vasthouden

Het meest belangrijke probleem is dat ook aan ontspannen gebeurtenissen een einde zal komen. Daarbij komt verder dat leuke herinneringen in de regel erg snel zullen vervagen. Uit onderzoek blijkt dat alleen mensen die een bepaalde verlofperiode als erg ontspannend hebben genoemd zich gelukkiger voelen op het ogenblik dat weer deel moeten nemen aan het dagelijkse leven. Het ontspannen gevoel dat je bijvoorbeeld aan een leuke vakantie overhoudt, zou zelfs tot acht weken aan kunnen houden. Personen die hun verlof echter als ontspannend of neutraal betitelen, zullen helemaal niet gelukkig zijn na de terugkeer op het werk.

Het ligt in de lijn der verwachting dat je je een beetje terneergeslagen voelt na een prettige verlofperiode, maar dat gevoel is gelukkig ontkombaar door er in het bijzonder voor te zorgen dat je echt kunt ontspannen als je vrij bent. Verder kunnen de onderstaande tips en adviezen je vaak helpen om je langer ontspannen te blijven voelen.

Een goede voorbereiding

Neem ruimschoots de tijd om je op je verlof voor te bereiden, zodat je ook daadwerkelijk een erg ontspannen tijd tegemoet kunt zien. Op het moment dat je je planning goed in de hand hebt, kun je voor een groot deel voorkomen dat er ergernissen ontstaan als iets net even anders loopt dan je had gehoopt.

Stel duidelijke grenzen

Voor een heleboel mensen levert de constante bereikbaarheid, bijvoorbeeld via mail en het internet, een heleboel stress op. In sommige gevallen hebben deze personen dit zelf niet eens in de gaten. Op het ogenblik dat je vrij bent, kun je hier echter even aan ontsnappen. Je dient dan uiteraard wel je bereikbaarheid af te bouwen en duidelijke grenzen te stellen. Zo kun je onder andere bepalen dat je geen mails van het werk meer gaat lezen, of dat je je telefoon uitzet nadat je de werkvloer hebt verlaten. Natuurlijk kun je wel een aantal vaste momenten op de dag aanwijzen waarop je je mails kunt controleren. Je krijgt dan niet alleen een beter gevoel van controle, maar ook zul je je beter kunnen ontspannen

Herbeleef het ontspannen gevoel

Zodra je een ontspannen moment hebt meegemaakt, dan is het verstandig om ruim de tijd te nemen om je ervaringen te delen met mensen in je directe omgeving. Dit zou je onder andere kunnen doen door samen naar foto's te gaan kijken. De herbeleving van je ontspannen gevoel kan op die manier immers langer in stand worden gehouden.

Plan enkele leuke dingen

Om een ontspannen gevoel langer vast te kunnen houden, kun je een aantal leuke activiteiten plannen die buiten je normale routine vallen, zoals op restaurant gaan op een doordeweekse dag zodat je ook van leuke dingen kunt genieten, in plaats van je alleen maar richten op je werk. Uiteraard ontkom je er niet aan om, na een ontspannen verlofperiode, weer aan het werk te gaan. Toch kun je jezelf nog wel even wat tijd gunnen om weer in het werkritme te komen. Je kunt bijvoorbeeld wat klusjes uitstellen, altijd zonder hierdoor in de problemen te komen, waar je dan geen zin in hebt. Zo krijg je niet direct te maken met een uitgeblust gevoel.

Plan een nieuwe ontspanning

Om een ontspannen gevoel langer te laten duren, kun je vrij snel na het beëindigen ervan alweer een plan maken voor een leuke nieuwe activiteit. Je verlangen naar ontspanning kun je immers eveneens elimineren door te beginnen met de planning van een volgende activiteit. Op deze manier is de cirkel weer rond en zul je weer volop kunnen genieten van de voorpret voor de geplande activiteit en zul je weer opnieuw genieten van dat heerlijk ontspannen gevoel.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…