Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De geneeskracht van Look

Olivier
5 min read

Veel mensen zien knoflook als een voedingsmiddel dat je toevoegt aan gerechten om een bepaald gerecht meer smaak te geven, maar in feite is knoflook ook erg gezond. Ben je benieuwd hoe knoflook bij kan dragen aan jouw gezondheid? Lees dan meer over de gezonde voedingsstoffen in knoflook en de geneeskracht van dit voedingsmiddel in dit artikel. 

De gezonde voedingsstoffen in knoflook

Je zou het misschien niet verwachten, maar in een teentje knoflook zitten veel gezonde voedingsstoffen. Denk hierbij aan de vitaminen B1, B6 en C, maar ook aan de mineralen seleen, mangaan, fosfor, koper en calcium. Door de grote hoeveelheid vitaminen en mineralen in het voedingsmiddel, is knoflook goed voor het hele immuunsysteem en heeft het voedingsmiddel een medicinale werking tegen diverse ziekten en aandoeningen. Denk hierbij aan verkoudheid, maar ook aan griep, bloedarmoede, aderverkalking, een hoge bloeddruk, een hartaanval en obesitas.

De geneeskrachtige werking van knoflook

In bovenstaande alinea lees je al een beetje over de geneeskrachtige werking van knoflook, maar het voedingsmiddel kan ook bij andere ziekten en aandoeningen voor verlichting zorgen. Knoflook kan, eventueel in combinatie met diverse andere natuurlijk ingrediënten, het volgende:

Zoals je ziet, kan een klein teentje knoflook per dag al veel voor de lichamelijke gezondheid doen. 

Knoflook eten: eettips

Om van de geneeskrachtige werking van knoflook te profiteren, moet je ongeveer 1 tot 2 teentjes knoflook per dag eten. Eet niet meer knoflook per dag, want dit kan juist weer een negatieve werking op de gezondheid hebben. Je kunt knoflook persen met een knoflookpers, maar je kunt een teentje knoflook ook zelf fijn snijden. De knoflookolie die ontstaat als je knoflook door de knoflookpers haalt, kun je vermengen met olijfolie. Hier kun je vlees en vis mee bakken, maar kun je ook een sladressing van maken. 

Je kunt de olie die uit het persen van knoflook ontstaat, ook als roomboter gebruiken. Smeer de olie op een boterham en je hebt een lekkere boterham, die ook nog eens gezonder is dan een boterham met roomboter of gewone boter.

Verder kun je knoflook gebruiken bij het koken van pastagerechten, rijstgerechten, stamppotten, vleesgerechten, soepen en sauzen. Let wel op dat je het teentje knoflook niet te lang mee bakt als je het voedingsmiddel in dit soort gerechten gebruikt, want dan gaan de gezonde stoffen van knoflook verloren. Wat je overigens ook kunt doen, is een teentje knoflook gebruiken om een pan in te vetten. Dit is niet alleen goed vanwege de gezonde stoffen in knoflook, maar werkt bovendien ontsmettend. Je maakt de pan dus schoon met het teentje, knoflook, maar krijgt ook meteen de gezonde voedingsstoffen van knoflook binnen. 

Knoflookgeur verhelpen: Drie tips

Knoflook is erg gezond, maar een nadeel van dit voedingsmiddel is dat je flink uit je mond gaat stinken als je knoflook hebt gegeten. Wil je van de geneeskrachtige werking van knoflook profiteren, maar wil je niet dat iedereen je ontloopt omdat je uit je mond stinkt? Dan zijn er diverse dingen die je kunt doen om de vieze geur van knoflook te verminderen. In onderstaande tips lees je wat je kunt doen om een vieze adem te voorkomen na het eten van knoflook.

  1. Tip 1: Eet peterselie. Peterselie zorgt ervoor dat de vieze geur van knoflook verdwijnt. Door een beetje peterselie te eten na het nuttigen van een maaltijd met knoflook, voorkom je dat je uit je mond stinkt. 
  2. Tip 2: Drink peterseliethee. Niet iedereen vindt het lekker om op een takje peterselie te knabbelen en zo de knoflookgeur te verdrijven. Vind jij dit ook niet zo lekker? Drink dan een kop peterseliethee na de maaltijd en je verdrijft de geur van knoflook zonder dat je op het kruid moet kauwen. Houd je niet zo van peterseliethee, dan kun je ook mintthee of groene thee drinken om de geur te verdrijven. Voeg een schijfje citroen toe aan de thee en je hebt nog minder last van een stinkende adem. 
  3. Tip 3: Eet andere groene kruiden, zoals oregano en tijm. Alle natuurlijke groene kruiden helpen tegen de geur van knoflook, dus ook deze kruiden kun je nemen om te voorkomen dat je uit je mond gaat stinken. 
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…