Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

CT Scan

Steeds meer ziekenhuizen hebben de beschikking over een CT scan. Maar wat is nu een CT scan precies? Een CT scan werkt volgens het principe van de tomografie en dan in het bijzonder de computertomografie. Een CT scan is een röntgenapparaat dat verschillende opnames maakt van een gedeelte van het menselijk lichaam. Later worden deze opnames via een computerprogramma samengevoegd totdat er een tweedimensionaal beeld ontstaat. Op deze wijze ontstaat min of meer een ruimtelijk beeld zodat de specialisten als het ware ook om de hoek kunnen kijken. Bij de traditionele röntgenopnames had de specialist slechts de beschikking over een eendimensionaal plaatje. Het woord CT scan is dan ook een afkorting voor computertomografie scan.

Wanneer wordt een CT scan gebruikt

Naast de CT scan heeft een specialist ook de beschikking over een MRI scan. Het verschil tussen beide apparaten zit in de gebruikte techniek. Belangrijker is echter dat voor bepaalde gevallen de CT scan minder geschikt is dan de MRI scan en andersom natuurlijk. Een CT scan wordt bij voorkeur gebruikt bij het maken van scans van:

  • Longen
  • Botten
  • Organen in de buik
  • Hersenen
  • Aders

De werking van de CT scan

Je kunt de CT scan zien als een smalle ruimte met daarin de röntgenapparatuur. Ook allerlei andere apparatuur is daar bevestigd om de juiste computersimulatie te kunnen maken. Voor de ruimte waarin de CT scan zich bevindt staat een tafel. De patiënt gaat op die tafel liggen en de tafel wordt vervolgens in de ruimte van de CT scan geschoven. Aan de voorzijde van de CT scan is een ronde opening waarlangs de scanner zich beweegt. De tafel met de patiënt wordt zover door deze opening geschoven dat de scanner zich precies rondom het lichaamsdeel bevindt. Vervolgens worden er een aantal opnames van het lichaamsdeel gemaakt. De patiënt moet weliswaar stil blijven liggen en op sommige momenten de adem inhouden maar de patiënt hoeft absoluut niet angstig te zijn.

De dunne laagjes bij de CT scan

De CT scan maakt een groot aantal opnames in laagjes. Want de röntgenstraling gaat als een bundel in een rechte lijn door de patiënt heen. Door de vele opnames en door de computertechniek om al deze opnames samen te voegen tot een enkel beeld ontstaat een driedimensionaal beeld. De computeranimatie wordt berekend door voortdurend de afstand te meten tussen de patiënt als bron en de röntgendetector. Op basis van al deze gegevens wordt de animatie of het driedimensionaal beeld gemaakt.

Het gebruik van contrastvloeistof bij een CT scan

Om het uiteindelijk beeld van de CT scan nog duidelijker te krijgen wordt in enkele gevallen gebruik gemaakt van contrastvloeistof. Deze contrastvloeistof kun je innemen door het te drinken maar het kan ook via je bloed worden toegediend. Op het beeld van de CT scan is dan duidelijker het probleemgebied te zien omdat de contrastvloeistof de niet relevante omgeving min of meer laat verdwijnen. Omdat contrastvloeistof vaak een jodiumhoudende stof in zich heeft kan het zijn dat de specialist eerst een bloedonderzoek bij je zal afnemen om te kijken of je nieren geen schadelijke gevolgen van het gebruik van het contrastmiddel zullen ondervinden.

Het voordeel van de CT scan

Na het maken van een CT scan heeft een arts een goed beeld van eventuele afwijkingen. Die afwijkingen kunnen te maken hebben met de botstructuur maar ook met de vele weefsels. Tot op de millimeter nauwkeurig kan de specialist zien wat de afwijkingen zijn. Dat heeft grote gevolgen voor de behandeling van de patiënt. Een gerichte behandeling heeft uiteraard veel meer nut voor de patiënt in de eerste plaats maar ook voor de behandelend arts. Een CT scan geeft dus veel meer duidelijkheid dan een simpele röntgenfoto. De waarde van een CT scan is dan ook veel en veel groter.

Het nadeel van de CT scan

De straling van een röntgenapparaat kan geen enkel kwaad bij het maken van een röntgenfoto. De medewerkers op een röntgenafdeling zijn beschermd tegen de straling door speciale kleding. Maar een enkele CT scan staat gelijk aan ongeveer 200 röntgenfoto’s die in een keer worden genomen. Het ligt voor de hand dat de straling dan ook evident hoger is. Toch geldt hier dat het menselijk lichaam prima in staat is om deze straling te neutraliseren. Uiteraard moet de toepassing van een CT scan wel worden beperkt maar in de praktijk levert dat veelal geen problemen op. Een ander nadeel van een CT scan is dat er hoge kosten mee gemoeid zijn. Veel ziekenhuizen schaffen dan ook gezamenlijk een CT scan aan.

Niets gevonden