Littekens zijn een onderdeel van het genezingsproces van de huid, waarbij het litteken de reparatie van schade aan diepere huidlagen is. Littekens worden veroorzaakt door bijvoorbeeld ongevallen, operaties en ziektes waarbij de huid beschadigt. Zo verschijnen littekens als de wond geneest en de huid aan het herstellen is. Hoe meer de huid beschadigd is, hoe langer het duurt voor de huid genezen is en des te groter de kans op een zichtbaar litteken.
Op deze pagina lees je meer over het ontstaan van littekens. Zo lees je welke verschillende soorten littekens er zijn, welke klachten of symptomen littekens kunnen veroorzaken, of een litteken gevaarlijk is en of je de vorming van een litteken kan voorkomen. Tot slot lees je hoe je een litteken kan behandelen, zodat deze minder zichtbaar is op de huid.
Verschillende soorten littekens
Littekens zijn er in allerlei soorten en maten. Zo kun je te maken krijgen met dunne littekens, die er een beetje uit zien als vloeipapier. Deze littekens worden bijvoorbeeld veroorzaakt door een therapie met röntgenstralen. Littekens die ontstaan door verbrandingen, zien er anders uit. Deze littekens zijn vaak dikker en veranderen na een tijd een in roze streep of vlek.
Niet alleen de oorzaak van het ontstaan van het litteken, maar ook de plaats van de littekens en de aanleg die iemand heeft voor littekens bepalen hoe een litteken eruit komt te zien. Zo zijn littekens op de borst, nek, oren en schouders vaak dikker en hebben sommige mensen aanleg voor dikkere littekens die langer blijven zitten. Je kan dus nooit helemaal voorspellen hoe een litteken van een bepaalde verwonding eruit komt te zien, want dit verschilt per persoon, per soort verwonding en per locatie van het litteken op het lichaam.
De klachten of symptomen van een litteken
Zoals al eerder vermeld, ontstaat een litteken door een verwonding of beschadiging van de huid. Om de huid te herstellen, ontstaan vervolgens littekens. Deze worden gevormd uit bindweefsel, waardoor er geen talg- en zweetkliertjes te vinden zijn op de littekens. Ook zit er geen pigment in littekens, waardoor deze erg kunen opvallen. Dit kan littekens erg ontsierend maken, zeker als deze erg groot en opvallend zijn. Maar naast het feit dat littekens vaak ontsierend zijn, kunnen littekens ook pijn, jeuk en verkleuringen veroorzaken. Dit zijn dan ook de aanvullende klachten of symptomen van littekens.
Is een litteken gevaarlijk?
Een litteken bevat geen pigment. Hierdoor kan een litteken snel verbranden in de zon, wat de kans op huidkanker in het weefsel van het litteken verhoogt. Op het gebied van zonverbranding en huidkanker kan een litteken dus zeker gevaarlijk zijn, al helemaal als het litteken groot is en op een zichtbare, onbedekte plek van het lichaam zit. Het is dus verstandig altijd zorgvuldig om te gaan met een litteken, om zonverbranding en huidkanker te voorkomen.
Kun je littekenvorming voorkomen?
Helaas is littekenvorming niet te voorkomen. Dit komt omdat de huid na beschadiging zichzelf altijd zal proberen te herstellen. En dit is ook niet wenselijk, want het is erg belangrijk dat de huid zichzelf herstelt na beschadiging door een ongeluk, verbranding of ziekte. Het heeft dus geen zin om acties te ondernemen om littekenvorming te voorkomen, want dit kan zelfs het herstel van de huid tegen gaan. Wel kun je enkele acties ondernemen om het litteken te behandelen en minder zichtbaar te maken. Meer hierover lees je in onderstaande tekst.
Behandelingen om een litteken te verminderen
Vooral als je een groot en opvallend litteken hebt die jouw lichaam echt ontsiert, is het logisch dat je dit litteken wil verminderen door deze minder zichtbaar en opvallend te maken. Dit kun je doen door naar de huisarts te gaan, om vervolgens hier een verwijzing naar de dermatoloog, plastisch chirurg of huidtherapeut op te halen. Zo kan jouw litteken verminderd worden door middel van littekenmassage bij de huidtherapeut of door middel van spuiten met hormonen bij de dermatoloog of plastisch chirurg.
Daarnaast kun je gebruik maken van silliconenpleisters om dikke littekens minder zichtbaar te maken. Hoe ouder het litteken, hoe langer je de pleisters moet gebruiken om het litteken minder zichtbaar te maken. Door drie maanden lang littekens te gebruiken, kan het litteken al soepeler en dunner worden en kan zelfs de kleur van het litteken bijtrekken.