Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Masopathie

Masopathie is een aandoening in de borstklieren bij de vrouw. Bij masopathie ontstaan veranderingen in het klierweefsel van de borsten, waardoor cysten, uitstulpingen en weefselwoekering ontstaan. Bij bijna iedereen met mastopathie zijn deze veranderingen in de borsten goedaardig. Slechts bij enkele zeldzame gevallen ontaarden de goedaardige veranderingen in kwaadaardige veranderingen.

Op deze pagina lees je meer over mastopathie. Zo lees je wat deze aandoening precies inhoudt, wat de oorzaak van het ontstaan van mastopathie is en wat de symptomen van mastopathie zijn. Op deze manier krijg je meer inzicht in deze vrij veelvoorkomende aandoening. Op basis van dit inzicht kun je vervolgens bepalen of jij wellicht valt onder de tien procent van de vrouwen met mastopathie.

Wat is mastopathie?

Mastopathie komt bij ongeveer tien procent van alle vrouwen voor. Het is een goedaardige aandoening in de borsten, waardoor er knobbeltjesm bobbels en strengetjes in de borst ontstaan. Hierdoor zijn de borsten wat pijnlijk en gevoelig voor aanraking. Zoals al eerder vermeld, is mastopathie goedaardig. Toch schrikken veel mensen als ze de symptomen van mastopathie ervaren, omdat er vaak in eerste instantie wordt gedacht aan borstkanker. Dit komt omdat er bij mastopathie tevens knobbeltjes en bobbels in de borsten gevormd worden, net zoals het geval is bij borstkanker. Het verschil tussen beide aandoeningen is dat mastopathie goedaardig is en borstkanker kwaadaardig.

Wat is de oorzaak van het ontstaan van mastopathie?

In de meeste gevallen, ontstaat mastopathie in het vierde of vijfde decennium van het leven van de vrouw. Zo wordt mastopathie veroorzaakt door veranderingen in de hormonale huishouding van de vrouw, waarbij het evenwicht in de geslachtshormonen wordt verstoord. Hierbij is er een teveel aan oestrogenen, waardoor mastopathie ontstaat. Daarom gaat mastopathie vaak gepaard met stoornissen van de menstruele cyclus en verdwijnen de stoornissen in de borsten vaak weer als de eierstokken na de menopauze niet meer werken.

Hoewel wel duidelijk is dat mastopathie veroorzaakt wordt door verstoringen in de hormonen, is niet duidelijk waarom sommige vrouwen wel mastopathie krijgen en andere vrouwen niet. Enkele risicofactoren die op dit moment onderzocht worden, zijn grote hormoonschommelingen, het beginnen of stoppen met een zware anticonceptiepil en zwangerschap. Ook een tekort aan onverzadigde vetzuren zou een rol kunnen spelen.

Wat zijn de symptomen van mastopathie?

Er zijn twee soorten van mastopathie. De ene vorm hangt samen met de menstruele cyclus. Dit wil zeggen dat de klachten van mastopathie bij deze vorm het meest optreden op twee tot zes dagen voor de menstruatie. Daarnaast is er ook permanente mastopathie. Vrouwen die deze vorm van mastopathie hebben, hebben altijd last van de klachten van mastopathie.

Deze klachten zijn de volgende:

  • Pijn in één of beide borsten.
  • Aanraken is pijnlijk.
  • Gespannen borsten.
  • Borsten die vol aanvoelen.
  • Witte of gele afscheiding uit de tepel.
  • Witte of gele opgedroogde afscheiding, als korst op de groeven van de tepel.
  • Borsten die onregelmatig aanvoelen.
  • Knobbeltjes in de borsten.
  • Bobbels in de borsten.
  • Hobbelig weefsel.
  • Strengetjes in de borsten.
  • Zichtbare strengetjes onder de huid van de borsten.

Soms kunnen de klachten van mastopathie de ene maand in de ene borst voorkomen, om vervolgens de andere maand in de andere borst gevoeld te worden.

Wanneer moet ik de dokter bellen bij mastopathie?

Als er geen witte of gele afscheiding uit de tepel komt maar er sprake is van bloederige afscheiding, dien je contact op te nemen met de dokter. Waarschijnlijk is er in dit geval meer aan de hand. Ook als je twijfelt tussen mastopathie en borstkanker, kun je contact opnemen met de huisarts voor verder onderzoek. Eén op de tien vrouwen krijgt mastopathie en één op de negen vrouwen krijgt borstkanker, dus het is zeker niet onverstandig om de huisarts te bellen bij twijfel. De kans om borstkanker te krijgen is namelijk groter dan de kans dat je te maken krijgt met mastopathie.

Niets gevonden