Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nachtelijke spierkramp

Misschien heb je er al eens mee te maken gehad: je wordt ’s nachts wakker van een flinke kramp in de kuit of in de voet. Je voelt een scherpe, snijdende pijn en een harde zwelling op de plek waar de kramp zit en de pijn kan wel minuten aanhouden. Uiteindelijk gaat de kramp vanzelf weg, maar je kunt toch echt geschrokken zijn van een nachtelijke kramp. Dit komt niet alleen omdat de nachtelijke kramp veel pijn doet, maar ook omdat de kramp zeer plotseling opkomt en je verrast in je slaap.

Nachtelijke spierkramp komt erg vaak voor. Eén op de drie mensen heeft wel eens te maken gehad met nachtelijke spierkramp. Daarnaast zijn er zelfs mensen die iedere nacht te maken krijgen met nachtelijke spierkramp, maar dit percentage is gelukkig veel lager.

De oorzaken van nachtelijke spierkramp

De exacte trigger of oorzaak voor een nachtelijke kramp is nog niet bekend. Wel zijn er enkele risicofactoren aan te wijzen, die het opkomen van een nachtelijke kramp op kunnen wekken. Dit betreft de volgende risicofactoren:

  • Op hoge hakken lopen.
  • Te weinig vochtinname.
  • Extreem spiergebruik (bijvoorbeeld bij sporten).
  • Een verstoring van de mineralenbalans, bijvoorbeeld door bijwerking van medicijnen of door zwangerschap.
  • Spataderen.
  • Schildklierproblemen.
  • Nierfunctiestoornissen.

Deze risicofactoren zijn geen directe oorzaken van het ontstaan van nachtelijke spierkrampen, maar kunnen wel invloed hebben op nachtelijke spierkrampen. Wat de precieze oorzaak van nachtelijke spierkrampen is, is helaas nog niet bekend.

Heb je nachtelijke spierkramp en heb je bijvoorbeeld te weinig gedronken, dan weet je dat jouw nachtelijke spierkramp wellicht samenhangt met de te lage vochtopname van die dag. Hier kun je vervolgens in de toekomst rekening mee houden, door meer te drinken. Op deze manier kun je zelf al voor een groot deel voorkomen dat je nog vaker nachtelijke spierkramp krijgt.

De symptomen van nachtelijke spierkramp

Als je nachtelijke spierkramp hebt, heb je te maken met een scherpe pijn, die meestal voorkomt in de kuit of voet. De krampaanval die de scherpe pijn veroorzaakt duurt meestal enkele seconden tot enkele minuten. De pijn kan verminderd worden door de betreffende voet te grijpen en het been te strekken, maar dit helpt niet altijd.

Medicijnen tegen nachtelijke spierkramp

Als je slechts eens in bepaalde tijd last hebt van nachtelijke spierkramp, is het niet nodig om een behandeling tegen nachtelijke spierkramp te starten. Het af en toe ervaren van een nachtelijke spierkramp is namelijk erg normaal en een nachtelijke spierkramp die slechts af en toe opkomt, hoeft dan ook niet behandeld te worden.

Pas als je iedere nacht nachtelijke spierkramp ervaart en je kwaliteit van leven afneemt door deze nachtelijke spierkramp, is het aan te raden om een behandeling te starten tegen nachtelijke spierkramp. Ga in dit geval bij de dokter langs om te praten over de situatie en de mogelijkheden om de situatie op te lossen. De dokter weet namelijk alles van nachtelijke spierkramp en hij of zij kan je niet alleen adviseren om nachtelijke spierkramp te voorkomen, maar kan ook medicijnen voorschrijven tegen nachtelijke spierkramp.

Niets gevonden