Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Navelbreuk

Een navelbreuk is een breuk in de buikwand, die ter hoogte van de navel voorkomt. De breuk in de buikwand bestaat uit drie elementen, namelijk de breukpoort (het defect in de buikwand), de breukzak (de uitstulping die wordt veroorzaakt door de breukpoort) en de breukinhoud (de inhoud van de breukzak).

Als je een navelbreuk hebt, zie je bij de navel een bultje. Dit bultje kan in grootte variëren. Zo kun je te maken hebben met een grote bult (met veel breukinhoud), maar kunnen mensen met een navelbreuk ook slechts een klein bultje hebben, die nauwelijks te onderscheiden is bij de navel. De grootte van de navelbreuk (ofwel het bultje) wordt namelijk veroorzaakt door de grootte van de breukpoort, ofwel de grootte van het defect in de buikwand. Hoe groter de breukpoort, hoe meer breukinhoud er in de breukzak kan komen.

De oorzaken van een navelbreuk

Een navelbreuk kan voor de geboorte al ontstaan zijn, of na de geboorte plotseling ontstaan. De oorzaak van een navelbreuk die er al zat voor de geboorte, is nog niet helemaal duidelijk. Zo is nog niet duidelijk of de navelbreuk al bij de foetus ontstaat, of pas ontstaat tijdens de geboorte van het kind.

Ontstaat een navelbreuk na de geboorte, dan komt dit meestal voor een verhoging van de druk op de buikholte of door een verzwakking van de buikwand. Dit kan komen door een zwangerschap, door veel zwaar tillen, door vetzucht (en te snel toenemen van het lichaamsgewicht), door een bevalling of door hoesten. Ook kan een navelbruik ontstaan als men te veel perst bij een moeilijke stoelgang.

De symptomen van een navelbreuk

Als je een navelbreuk hebt, kun je te maken krijgen met één of meerdere van onderstaande symptomen:

  • Een ongemakkelijk gevoel in de buik.
  • Een ongemakkelijk gevoel bij liggen of zitten.
  • Een zeurend gevoel rondom de navel.
  • Een brandend gevoel rondom de navel.
  • Een uitstulping bij de navel.

Niet iedereen met een navelbreuk krijgt daadwerkelijk te maken met de symptomen van een navelbreuk. Zo hebben sommige mensen met een navelbreuk nauwelijks klachten, terwijl andere niet kunnen functioneren door de pijn die de navelbreuk met zich meebrengt.

Houd daarom de navel goed in de gaten en check regelmatig op een uitstulping, want dit is het beste symptoom om de navelbreuk te herkennen.

Een behandeling tegen de navelbreuk

In de meeste gevallen zit er slechts vet in de breukinhoud van de navelbreuk, maar bij sommige mensen kan er ook een stuk darm in de navelbreuk komen. Dit is niet alleen erg slecht voor de gezondheid, maar is bovendien erg pijnlijk. En omdat een navelbreuk bij kinderen boven de twaalf jaar en bij volwassenen nooit vanzelf verdwijnt en altijd kan blijven groeien, is het belangrijk om de navelbreuk te behandelen.

Zo kan de navelbreuk verwijderd worden door middel van een operatie. Deze operatie zorgt er niet alleen voor dat er geen darm in de navelbreuk komt, maar zorgt er bovendien voor dat de pijn verdwijnt en dat de breuk gedicht wordt om herhaling te voorkomen.

Niets gevonden