Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bloedsomloopstoornis

Je bloedsomloop is een ingewikkeld stelsel van slagaders, aders en haarvaten die ervoor zorgen dat zuurstof- en voedselrijk bloed naar alle lichaamscellen worden getransporteerd. Zuurstofarm en afvalrijk bloed zullen, eveneens door dit ingenieuze stelsels af worden gevoerd. Helaas kunnen er in je bloedsomloop ook een heleboel storingen en aandoeningen optreden.

De bloedsomloop van een mens

De bloedsomloop is eigenlijk een ingenieus stelsel van bloedvaten die met elkaar in verbinding staan. Op die manier kan het bloed van je hart naar de diverse delen van je lichaam wordt gepompt (en uiteraard ook weer terug). Vanaf je hart zal het koolzuurrijke, maar zuurstofarme bloed allereerst de kleine bloedsomloop volgen in de richting van je longen. In je longen zal het koolzuur (CO2) aan de buitenlucht af worden gegeven en eveneens zuurstof (O2) aan je rode bloedcellen worden gebonden.

Dit zuurstofrijk bloed zal dan weer terug naar je hart worden getransporteerd en pas dan in de grote bloedsomloop terechtkomen en naar alle organen en weefsels worden gepompt. Aan de lichaamscellen zal dan zuurstof wordt af worden gegeven en koolzuur op wordt genomen. Ten slotte zal je bloed weer terugkeren naar het hart en is de cirkel rond.

Slagaders, aders en haarvaten

Slagaders zijn de bloedvaten die het bloed uit je hart wegvoeren. Deze bloedvaten hebben een dikke en gespierde wand om de golvende bloeddruk optimaal op te kunnen vangen en het bloed verder te pompen. Je aorta is de grootste slagader in je lichaam en wordt daarom ook wel je grote lichaamsslagader genoemd. Je aorta is rechtstreeks verbonden met je hart en heeft een diameter van 30 millimeter.

De wanden van aders zijn een stuk minder dik omdat deze niet zoveel druk te verduren krijgen. Tussen de slagaders en de aders zijn de allerdunste bloedvaatjes (haarvaten of capillairen) gelegen. Haarvaatjes weten diep in alle lichaamsweefsels door te dringen en zorg te dragen voor de uiteindelijke uitwisseling van stoffen.

De meest belangrijke bloedsomloopstoornissen

  • Bloedsomloopstoornissen in de hersenen

Als gevolg van een hoge bloeddruk kan er arteriosclerose of atheromatose ontstaan. De wanden van de slagaders zullen daardoor verdikken en verharden en een verminderde doorbloeding tot gevolg hebben. Een minder goede doorbloeding van de hersenen zal inhouden dat er minder zuurstof aan wordt gevoerd. Als gevolg hiervan kun je te maken krijgen met:

  • vergeetachtigheid,
  • verstandsverbijstering,
  • afwijkend gedrag.

Een volledige afsluiting van de hersenslagader en een hersenbloeding kunnen ook tot de bloedsomloopstoornissen worden gerekend. Stoornissen in de bloedsomloop in de hersenen kunnen een fatale afloop hebben. Een acute afsluiting van een hersenbloedvat kan onder andere leiden tot verlammingen en gevoelsstoornissen.

  • Bloedsomloopstoornissen in het hart

Erg belangrijke hartaandoeningen, als gevolg van bloedsomloopstoornis, zijn:

  • angina pectoris (hartkramp) vaak doordat je hart niet genoeg zuurstof krijgt. Het gevolg van angina pectoris kan een hartinfarct zijn.
  • een hartinfarct: hartspierweefsel sterft af als gevolg van een lokaal tekort schietende bloedtoevoer door verkalkte kransslagaderen.
  • Bloedsomloopstoornissen in de longen

Een verhoogde bloeddruk zal uiteraard ook een verhoogde druk in de longbloedvaten veroorzaken en ademhalingsproblemen tot gevolg hebben. Daarentegen zal aderverkalking tot stoornissen in de samenwerking van hart en longen leiden, zeker op het ogenblik dat het hart het bloed onvoldoende weg kan pompen.

Het teveel aan bloed in de longen zorgt ervoor dat deze onvoldoende zuurstof aan het bloed af kunnen staan en tevens dat de opname van zuurstof van de longen fors afneemt. Indien er vocht en bloed in de longblaasjes komt te zitten dan zul je schuimend bloed op gaan hoesten (medici noemen dit fenomeen decompensatie van het hart in combinatie met longoedeem).

  • Bloedsomloopstoornissen in de nieren

Je nieren hebben het zwaar te verduren als je last hebt van een verhoogde bloeddruk. Een te hoge druk zal ervoor zorgen dat de nierslagader, die bloed aanvoert, een verdikte wand krijgt om te voorkomen dat deze barst. Een verslechterde doorstroming van bloed zal het ingenieuze bloedvatsysteem in de nieren te gronde richten en zullen er belangrijke eiwitten met de urine verloren gaan. Vernauwde bloedvaten zullen ervoor zorgen dat de aderverkalking nog verder toeneemt en de nieren niet meer optimaal kunnen werken. Dit uit zich in een verslechterde filtering en het op peil houden van de water- en zoutbalans.

Trombose

Trombose is een aandoening die zich voordoet in je bloedvaten (zowel in aderen als in slagaderen). Bij trombose wordt er een zogenaamde thrombus (bloedstolsel) gevormd. Deze bloedprop zal zich vervolgens aan de bloedvatwand hechten. Het bloedstolsel dat zich in een ader vormen, hebben een rode kleur en komen in het bijzonder voor als je langere tijd rust hebt gehouden, bijvoorbeeld na een operatieve ingreep.

Als deze bloedstolsels losraken en in de longcirculatie vast komen te zitten dan kan dat een soms fatale longembolie veroorzaken. Een bloedstolsel in een slagader is echter wit en kan voornamelijk, samen met aderverkalking, zorgen voor afsluiting van het bloedvat.

Niets gevonden