Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De zesde ziekte

De zesde ziekte is een besmettelijk virus dat eigenlijk alleen onder kinderen voorkomt. Jonge kinderen van 6 maanden tot 2,5 jaar kunnen last krijgen van deze ziekte. Heel soms raken ook volwassenen besmet en kunnen ze ook de zesde ziekte krijgen. Doordat vooral kinderen de zesde ziekte krijgen behoort het tot de kinderziektes. In principe kent de ziekte geen ernstige complicaties en kan het niet echt kwaad als je kindje de zesde ziekte krijgt. Het is alleen lastig dat je kindje zich zo ziek voelt.

Oorzaken van de zesde ziekte

De zesde ziekte wordt veroorzaakt door een virusinfectie genaamd herpesvirus type 6. Het is eigenlijk niet goed bekend hoe we besmet raken. Wetenschappers denken dat de besmetting vooral plaats vindt via de lucht door het verspreiden van speekseldruppeltjes in de lucht. Dit kan gebeuren door het hoesten van een kindje, maar ook gewoon door uitademen. Nadat een ander kindje besmet is geraakt duurt het ongeveer tien dagen voor het kindje er ziek van wordt. Doordat de ziekte zo besmettelijk is komt de zesde ziekte regelmatig voor bij de kinderdagopvang. Vaak is een kindje al besmettelijk voordat de symptomen van de ziekte optreden en dit maakt het lastig om een besmetting op een kinderdagverblijf tegen te gaan.

Symptomen zesde ziekte

  • Hoge koorts
  • Opgezette klieren achter de oren en nek.
  • Na dag drie en vijf van de zesde ziekte daalt de koorts.
  • Rode vlekjes verspreid over het hele lichaam.
  • Vaak wordt er gedacht aan de waterpokken, maar deze uitslag jeukt niet.
  • De uitslag verdwijnt vaak alweer na twee dagen.
  • Vaak is een kindje binnen een week weer volledig genezen.

Behandeling de zesde ziekte

De zesde ziekte kan in principe eigenlijk helemaal geen kwaad. Meestal geneest een kindje binnen een week vanzelf. De eerste vijf dagen zal een kindje hoge koorts hebben en na afloop ontstaan er twee dagen vlekjes die vanzelf weer verdwijnen. Gelukkig zal het kindje geen jeuk hebben aan de vlekjes zoals bij de waterpokken. Een behandeling is dus in de meeste situaties helemaal niet noodzakelijk. Een arts zal dan ook vooral rust voorschrijven en ouders aanraden om de koorts van het kindje in de gaten te houden.

Stijgt de koorts erg hoog? Dan is het wel slim om de symptomen van koorts te behandelen. Dit kan gewoon met een paracetamol. Vaak is deze natuurlijk niet voorhanden bij hele kleintjes. Je kan dan gewoon een zetpil geven om de koorts te laten zakken. Kies daarnaast voor kleding waar het kindje de warmte goed in kwijt kan. Kies voor dunne kleding en geen dikke dekens. Dek het kindje alleen extra toe als deze begint te rillen. Gaat de koorts na 3 dagen niet weg of wordt deze niet minder? Neem dan even contact op met de huisarts.

Vaak heeft je kindje door de zesde ziekte geen zin in eten of drinken. Eten is op dit moment even niet belangrijk hier kan je kindje prima even zonder. Maar je kindje moet wel voldoende drinken om niet uitgedroogd te raken. Geef je kindje daarom extra drinken en biedt dit regelmatig even aan. Laat het kindje daarnaast gewoon rustig in het bedje liggen en geef het kindje zoveel mogelijk rust tijdens de zesde ziekte.

Controleer goed hoe je kindje zich voelt en gedraagt. Soms heeft een kindje bijna nergens last van naast de uitslag en koorts. Je kindje hoeft dan niet de hele dag op bed te liggen als je kindje dit niet wilt. Zo mag je kindje gewoon met de zesde ziekte naar buiten en als je kindje zich goed voelt mag ze ook gewoon naar het kinderdagverblijf toe. In principe is een bezoek aan de huisarts vaak niet nodig.

Niets gevonden