Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Loopoor

Als je een loopoor hebt, loopt er vocht uit het oor naar buiten. Meestal wordt dit veroorzaakt door een verkoudheid, maar dit hoeft niet per definitie het geval te zijn. Kinderen kunnen een loopoor krijgen, maar ook volwassenen en baby’s kunnen te maken krijgen met een loopoor. Op deze pagina lees je wat de oorzaken en symptomen van een loopoor zijn en wat je moet doen als jij of je kind een loopoor heeft.

De oorzaken van een loopoor

Een loopoor hangt meestal samen met een verkoudheid. Daarnaast kan een loopoor nog enkele andere oorzaken hebben, die hieronder worden beschreven. Ten eerste kan een loopneus veroorzaakt worden door een middenoorontsteking. Hierbij hoopt vocht zich op je oor, als gevolg van de ontsteking. Door de drukverhoging in het middenoor komt er een gaatje in het trommelvlies. Hierdoor kan vocht naar buiten, waardoor je een loopoor krijgt. Daarnaast kan een loopoor tevens ontstaan door een gehoorgangontsteking veroorzaakt worden. Je gehoorgang is het buisje tussen je oorschelp en je trommelvlies, dat wordt beschermd door je oorsmeer. Door irritatie van de gehoorgang kan het gaan ontsteken, waardoor een loopoor kan ontstaan.

Het irriteren van de gehoorgang kan onder andere door het gebruik van wattenstaafjes, cosmetische producten, door het ontstaan van eczeem en door een bacteriële- of schimmelinfectie. Bovendien kan een loopoor ontstaan als gevolg van een chronische neus- of keelontsteking, of door het plaatsen van buisjes in het ziekenhuis. Tot slot kan een loopoor tevens ontstaan door hoofdletsel, bijvoorbeeld bij het breken van de schedelbeasis of het slaapbeen. Hierdoor kan er namelijk een scheur in het trommelvlies komen, waardoor vocht uit het oor kan lopen en je een loopoor krijgt.

De symptomen van een loopoor

Mensen met een loopoor hebben niet altijd te maken met dezelfde symptomen. Er zijn enkele algemene symptomen van een loopoor aan te wijzen, maar niet iedereen krijgt met deze symptomen te maken. De algemene symptomen van een loopoor zijn:

  • Je kunt tijdelijk minder goed horen
  • Oorpijn
  • Er komt vocht uit je oren
  • Verkoudheid of een bovenste luchtweginfectie (keel, amandelen of strottenhoofd)
  • Jeuk in de gehoorgang

Iedereen met een loopoor heeft te maken met het feit dat er vocht uit de oren loopt, maar niet iedereen met een loopoor heeft ook jeuk in de gehoorgang of oorpijn. Dit kan per persoon verschillen.

De behandeling van een loopoor

Bij de meeste mensen met een loopoor verdwijnt deze na een week. In sommige gevallen duurt het twee weken voor een loopoor verdwenen is, maar dit zijn vrij extreme gevallen, bijvoorbeeld als het trommelvlies ernstig beschadigd is en deze tijd nodig heeft om dicht te groeien. Is een loopoor na twee wken nog niet verdwenen, dan kun je langs de huisarts gaan voor advies. De huisarts kan namelijk onderzoeken wat de oorzaak van het loopoor is, waarna deze oorzaak weggenomen of bestreden kan worden.

Op deze manier kan het loopoor effectief bestreden worden en ben je sneller van je klachten af. In de meeste gevallen krijg je van de dokter oordruppels of antibiotica om het loopoor te bestrijden. In ernstige gevallen kan het oorvocht operatief verwijderd worden. Dit komt echter niet vaak voor.

Loopt er hersenvocht uit je oren? Dan is het belangrijk om verder onderzoek in te stellen hoe dit komt. Dit is namelijk niet zomaar een loopoor, want bij het verliezen van hersenvocht is er meer aan de hand. Om erachter te komen wat dit is, dient er onderzoek uitgevoerd te worden. Het uitvoeren van verder onderzoek kan aan de hand van het maken van röntgenfoto’s of het ondergaan van een CT- of MRI-scan.

Niets gevonden