Luchtpijp-slokdarmfistel

Een fistel is een verbinding tussen twee holtes, die hier normaal niet hoort te zitten. Het gaat dus om een abnormale verbinding, die bij gezonde lichamen niet voorkomt. Een luchtpijn-slokdarmfistel is een fistel die tussen de slokdarm en de luchtpijp voorkomt. Deze verbinding hoort hier dus niet te zijn, maar is hier om een bepaalde reden terechtgekomen. In onderstaande tekst lees je hoe deze fistel hier kan ontstaan en met welke symptomen je te maken hebt als dit het geval is. Op deze manier krijg je meer inzicht in de luchtpijp-slokdarmfistel en wat deze aandoening precies inhoudt.

De oorzaken van een luchtpijp-slokdarmfistel

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen die het ontstaan van een verbinding tussen de luchtpijp en de slokdarm, ofwel een luchtpijp-slokdarmfistel, kunnen veroorzaken. Deze oorzaken zijn:

  • Een gestoorde wondgenezing na een operatie
  • De doorgroei van een tumor van de slokdarm naar de longen

Daarnaast kan een luchtpijp-slokdarmfistel tevens een aangeboren aandoening zijn. Dit wil zeggen dat niet iedere patiƫnt een directe aanleiding heeft voor het ontstaan van een luchtpijp-slokdarmfistel. Sommige mensen zijn hier namelijk gewoon mee geboren.

De symptomen van een luchtpijp-slokdarmfistel

Er zijn enkele symptomen aan te wijzen die komen kijken bij een luchtpijp-slokdarmfistel. Ten eerste hebben mensen met een luchtpijp-slokdarmfistel regelmatig te maken met longontstekingen, omdat voedsel van de slokdarm in de luchtpijp terecht komt. Hier veroorzaakt dit voedsel ontstekingen, waardoor je een longontsteking krijgt. Daarnaast kun je met een luchtpijp-slokdarmfistel tevens last hebben van hoesten en benauwdheid. Bij het hoesten kan het zo zijn dat er slijm, of sputum, omhoog komt met etensresten. Deze etensresten zijn door de ongewone verbinding in de longen terecht gekomen en komen door het hoesten omhoog. Ook kun je last krijgen van benauwdheid na het eten.

Andere algemene symptomen van een luchtpijp-slokdarmfistel waar veel patiƫnten met deze aandoening mee te maken krijgen, zijn:

  • Acute benauwdheid
  • Hoesten na het eten
  • Verstikkingsverschijnselen na het eten/verstikkingsgevaar

De symptomen van een luchtpijp-slokdarmfistel kunnen per persoon verschillen, maar komen bij de meeste mensen met een luchtpijp-slokdarmfistel wel overeen.

Wat te doen bij een luchtpijp-slokdarmfistel?

Herken je jezelf in bovenstaande symptomen? Heb jij bijvoorbeeld ook last van regelmatig terugkerende longontstekingen, het ophoesten van etensresten en slijm en acute benauwdheid, bijvoorbeeld na het eten? Dan kan het zo zijn dat je een luchtpijp-slokdarmfistel hebt. Zeker als je net een operatie hebt gehad of te maken hebt met slokdarmkanker, is het mogelijk dat je een luchtpijp-slokdarmfistel hebt ontwikkeld. Dit zijn namelijk de risicofactoren van het ontstaan van een abnormale verbinding tussen de slokdarm en de luchtpijp. Heb je geen operatie gehad en heb je ook geen kanker in de slokdarm? Dan kan het zo zijn dat je al vanaf je geboorte een fistel hebt tussen je luchtpijp en slokdarm.

Als je jezelf herkent in de symptomen of klachten van een luchtpijp-slokdarmfistel, is het altijd aan te raden om naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan vervolgens onderzoeken of je daadwerkelijk een fistel hebt tussen de slokdarm en de luchtpijp, om vervolgens een effectieve behandeling op te zetten om de fistel te verhelpen. Dit is zeker aan te raden, want een luchtpijp-slokdarmfistel kan zeker de kwaliteit van leven aantasten. Zeker omdat de fistel het eten bemoeilijkt, is het aan te raden om zo snel mogelijk een behandeling te starten om de fistel te laten verdwijnen.

Niets gevonden