Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Mongolenvlek

Een mongolenvlek is een goedaardige moedervlek, die niets te maken heeft met het syndroom van Down. Zo heet deze moedervlek een mongolenvlek omdat de Duitse hoogleraar die deze moedervlek ontdekte, deze kenmerkend noemde voor het Mongolische ras. Daarom kreeg deze moedervlek de naam mongolenvlek. Dit heeft dus niets te maken met een eventuele connectie tussen de moedervlek en het syndroom van Down.

Op deze pagina lees je meer over de mongolenvlek. Zo lees je wat een mongolenvlek is, hoe deze ontstaat en hoe een mongolenvlek eruit ziet. Zo krijg je meer inzicht in deze veelvoorkomende aandoening en weet je wat deze aandoening inhoudt.

Wat is een mongolenvlek?

Een mongolenvlek is een goedaardige moedervlek, die voornamelijk voorkomt bij Aziatische en donkere kinderen. Zo heeft tachtig tot honderd procent van de Aziatische en donkere kinderen een mongolenvlek, wat vrij veel is in vergelijking met de vijftien procent van de blanke kinderen die een mongolenvlek heeft. Daarnaast komen mongolenvlekken meer voor bij jongens dan bij meisjes en verdwijnen de mongolenvlekken meestal weer vanzelf.

Hoe ontstaat een mongolenvlek?

Een mongolenvlek is meestal al tijdens de geboorte zichtbaar. Soms is de mongolenvlek pas na de geboorte zichtbaar, maar komt minder voor. Hoe een mongolenvlek precies ontstaat, is onduidelijk. Wel is uit onderzoek gebleken dat een mongolenvlek bestaat uit klompjes van pigmentcellen, die zich diep in de lederhuid bevinden. Deze klompjes van pigmentcellen moeten migreren of verspreiden, maar doen dit in sommige gevallen te langzaam of niet meteen. Hierdoor ontstaan er naar alle waarschijnlijkheid mongolenvlekken, die in het eerste levensjaar meestal weer verdwijnen.

Hoe een mongolenvlek ontstaat is dus niet geheel duidelijk, maar wel is duidelijk dat een mongolenvlek samenhangt met de migratie van pigmentcellen. Waarom deze cellen in een mongolenvlek langzamer migreren, is helaas niet duidelijk.

Wat zijn de symptomen van een mongolenvlek?

Hoe een mongolenvlek eruit ziet, verschilt per persoon. Zo kan een mongolenvlek een verschillende vorm of een specifieke omvang hebben. Ook de plaats waar de mongolenvlekken liggen, verschilt per persoon. Bij de meeste mensen komen mongolenvlekken voor op de stuit, de billen en de rug, maar mongolenvlekken kunnen ook voorkomen op de borst, de buik, de armen en de schouder. In sommige gevallen zijn de vlekken zo groot dat deze een geheel lichaamsdee kunnen bedekken.

De algemene kenmerken van een mongolenvlek, zijn de volgende:

  • Een onscherp begrensde vlek
  • Een ovaal tot grillig gevormde vlek
  • Een grijze, blauwe of blauwzwarte vlek
  • Een vlek met een glad oppervlak
  • Enkele centimeters groot
  • Plaatselijk blauwe huid
Niets gevonden