Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nachtblindheid

Als je nachtblind bent, zie je niets in de schemering of in het donker. Ook kan het voorkomen dat je ogen zich maar moeilijk aanpassen van fel licht naar duisternis, waardoor deze overgang erg moeizaam gaat. Hoewel iedereen moeite heeft om in deze situatie meteen goed te zien door de plotselinge en grote overgang, passen de ogen van mensen die nachtblind zijn zich helemaal niet aan en blijft het zicht slecht. Overigens heb je altijd nachtblindheid aan beide ogen, dus is het niet mogelijk om slechts met één oog minder goed te zien.

De oorzaken van nachtblindheid

In het netvlies van het oog zitten altijd twee typen zintuigcellen, namelijk zintuigcellen in de vorm van staafjes en zintuigcellen in de vorm van kegeltjes. De staafjes hebben de taak om het licht waar te nemen en de kegeltjes zorgen voor de waarneming van kleur. Als je nachtblind bent, werken de zintuigcellen in de vorm van staafjes minder goed. Hierdoor wordt licht minder goed waargenomen en zie je automatisch slechter. Je kunt te maken krijgen met nachtblindheid omdat dit in de familie zit (nachtblindheid is erfelijk bepaald), maar ook omdat je een tekort aan vitamine A hebt. Door een tekort aan vitamine A kunnen de staafjes in je ogen namelijk minder licht waarnemen, waardoor je te maken krijgt met nachtblindheid. Een vitamine A tekort kan onder andere veroorzaakt worden door een ziekte, waardoor deze ziekte dus de indirecte aanleiding vormt voor het ontstaan van nachtblindheid.

De symptomen van nachtblindheid

Twijfel je of jij misschien ook nachtblindheid hebt? Probeer dan eerst te testen of je ogen minder goed functioneren bij schemering en in het donker. Heb je in schemering en in het donker minder goede ogen, dan is de kans klein dat je nachtblindheid hebt. Iedereen ziet in de schemering en in het donker namelijk minder goed dan in het licht. Pas als je echt bijna niets ziet in kleine schemering of in het donker en dit ook zo blijft (je ogen passen zich niet aan), is de kans aanwezig dat je nachtblindheid hebt.

Verder zijn er enkele symptomen die mensen met nachtblindheid ervaren:

  • Je hebt moeite met autorijden in de schemering of in het donker, omdat je de kanten van de weg niet kunt onderscheiden of inschatten.
  • Je huid op bepaalde delen van het lichaam droogt uit. Dit komt het meest voor op de bovenarmen, bovenbenen, de buik en het zitvlak.
  • Je kunt te maken krijgen met diarree, maar dit is niet het geval bij iedereen met nachtblindheid.

Nachtblindheid word nog wel eens verward met minder goed zien in de schemering of in het donker, maar dit is absoluut niet te vergelijken. Zo zien mensen met nachtblindheid zo slecht in de schemering en in het donker, dat men regelmatig over voorwerpen struikelt of ergens tegenaan loopt. Daarnaast is, zoals eerder vermeld, autorijden in de schemering of in het donker bijna onmogelijk geworden. Je ziet namelijk zo slecht, dat het onverantwoord is om nog in de auto te stappen.

Omdat nachtblindheid een vrij heftige aandoening is, komen veel mensen er al op jonge leeftijd achter dat ze nachtblindheid hebben.

Niets gevonden