Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nekwervelslijtage

In ons lichaam zijn in totaal zeven nekwervels te vinden. Tussen deze nekwervels zit een klein laagje kraakbeen, ook wel de tussenwervelschijf genoemd. Deze tussenwervelschijf moet het gemakkelijker maken om de nek te bewegen, omdat het kraakbeen ervoor zorgt dat de wervels soepel over elkaar kunnen bewegen. Alleen bij de bovenste halswervels zit geen tussenwervelschijf, maar verder zit er tussen iedere nekwervel een laagje kraakbeen.

Als je te maken hebt met versleten nekwervels ofwel nekwervelslijtage, is het kraakbeenlaagje tussen de nekwervels dunner dan normaal. Ook kan het kraakbeen helemaal verdwijnen, waardoor het bewegen van de nek lastiger gaat en bovendien pijn doet. Kortom: als het kraakbeen tussen de nekwervels dunner is geworden of zelfs helemaal verdwenen is, spreken we van nekwervelslijtage.

De oorzaken van nekwervelslijtage

Je kunt zowel op oudere leeftijd te maken krijgen met nekwervelslijtage als op jongere leeftijd. Op oudere leeftijd wordt nekwervelslijtage veroorzaakt door slijtage van de gewrichten in het lichaam. Dit is helaas een proces dat niet tegen te houden is en bij iedereen voor kan komen, naarmate men ouder wordt. Op jongere leeftijd kun je te maken krijgen met nekwervelslijtage door een achterliggende aandoening, door trauma of door erfelijkheid.

Ook zijn er enkele risicofactoren voor het ontstaan van nekwervelslijtage aan te wijzen. Deze risicofactoren zijn meestal niet de directe aanleiding voor het ontstaan van nekwervelslijtage, maar kan hier wel een rol in spelen. Dit betreft de volgende risicofactoren:

  • Veel en zwaar sporten.
  • Langdurige belasting van de nek, waarbij de nek voor langere tijd in een onnatuurlijke positie staat.
  • Blessures door sporten.
  • Het uitvoeren van zwaar lichamelijk werk, waardoor de nek overbelast kan raken.

Sport je bijvoorbeeld veel en zwaar, werk je bovendien ook nog ergens waar je zwaar lichamelijk werk moet verrichten en belast je je nek regelmatig voor langere tijd? Dan is de kans groot dat de nekwervels vroeg of laat gaan slijten en je te maken krijgt met nekwervelslijtage.

De symptomen van nekwervelslijtage

Als je te maken hebt met nekwervelslijtage, heb je voornamelijk last van nekpijn. Deze nekpijn voel je meestal niet over de gehele nek, maar aan een bepaalde kant van de nek. Ook kan de pijn uitstralen naar de schouder of naar je hoofd, waardoor je hoofdpijn krijgt.

Als je nekwervels versleten zijn, heb je vrijwel altijd nekpijn. Deze nekpijn kan vereregeren als de nek draait, als de nek buigt, als je langdurig in dezelfde houding zit of als je net uit bed komt.

Tip: houd de nek warm

Als je nekwervelslijtage hebt, wordt je in de meeste gevallen op gerichte wijze door de dokter behandeld voor deze slijtage. Dit omdat nekwervelslijtage en de bijbehorende symptomen de kwaliteit van leven van patiënten flink aan kunnen tasten, waardoor je minder van het leven kunt genieten door de constante pijn. Naast de behandeling van de dokter, kun je zelf echter ook iets doen om de nekpijn te verminderen. Dit betreft het warmhouden van de nek (bijvoorbeeld met een kruik, een sjaal of een warme trui) om de nekpijn te verminderen. Door de nek warm te houden kan de nek namelijk vrijer bewegen en is de kans op nekpijn minder groot dan wanneer de nek koud is.

Niets gevonden