Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ontstoken of Stinkende navel

Een ontstoken navel kan voorkomen bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Heb je een stinkende navel en weet je niet of dit door een ontsteking van de navel komt? Dan is de kans groot dat dit wel het geval is, want een stinkende navel wordt doorgaans veroorzaakt door een ontsteking in de navel.

Op deze pagina lees je meer over een ontstoken en stinkende navel bij kinderen en volwassenen. Zo lees je niet alleen wat de oorzaak van een ontstoken navel bij baby’s is, maar ook hoe volwassenen te maken kunnen krijgen met een ontstoken navel. Daarnaast lees je meer over het belang van het reinigen van de navel om een ontsteking te voorkomen en te verhelpen, zodat je een duidelijk beeld krijgt van een ontstoken navel en alles wat hierbij komt kijken.

Een ontstoken navel bij een baby: de oorzaak

Een navelontsteking komt meer voor bij baby’s dan bij oudere kinderen en volwassenen en dit komt omdat een navelontsteking vaak wordt veroorzaakt doordat het stompje van de nevelstreng afgesloten is bij de pasgeboren baby. De huid rondom de navel wordt hierdoor niet alleen rood, maar gaat ook erg stinken.

De meeste kraamhulpen, verpleegsters en dokters zullen het navelstompje na de bevalling afplakken met pleistertape. Sommige artsen zeggen juist dat dit afplakken, dat goed bedoeld is en niet zomaar wordt gedaan, de belangrijkste oorzaak is van het ontstaan van een navelontsteking bij baby’s. Volgens hen is het namelijk essentieel dat de huid rond de navel zo goed mogelijk vrijgehouden wordt, zodat bacteriën geen kans krijgen om zich in de warme, afgesloten en vochtige omgeving te nestelen en te vermenigvuldigen. Door de navel af te plakken, wordt dit juist wel gemakkelijker voor bacteriën en kan er een navelontsteking ontstaan.

Een navelstompje moet altijd droog gehouden worden. Dit kun je doen door het naveltje een beetje te reinigen met alcohol. Als het navelstompje afgevallen is, moet je het naveltje van het kind blijven verzorgen met antiseptische zeep en alcohol. Op deze manier kunnen bacteriën zich niet nestelen en kan de navel van het kind niet ontsteken.

Een ontstoken navel bij volwassenen: de oorzaak

Niet alleen baby’s, maar ook volwassenen kunnen te maken krijgen met een ontstoken navel. Hierbij wordt de huid rondom de navel niet alleen rood, maar jeukt de navel bovendien en kan de navel gaan stinken. Mensen die te maken hebben met een diepliggende navel hebben overigens meer risico op een ontsteking van de navel dan mensen met een hoger liggende navel.

De meeste volwassenen krijgen te maken met een ontstoken navel door het niet voldoende schoonmaken van de navel. Hygiëne is erg belangrijk en dit geldt ook zeker voor de navel, al vergeten veel mensen dit wel. Daarnaast krijgen veel mensen last van een navelontsteking door het niet goed verzorgen van de navel na het nemen van een navelpiercing. Verzorg je de navel niet goed na het nemen van deze piercing, dan gaat de navel vanzelf ontsteken door het stukje metaal in de huid en dit zorgt ook voor vervelende klachten als een jeukende en stinkende navel.

Het reinigen van de navel

Om de kans op een ontsteking van de navel flink te verkleinen, is het belangrijk om je navel goed schoon te maken. Veel mensen denken dat je dit moet doen door gebruik te maken van zeep, maar dit is juist niet verstandig. Door zeep te gebruiken wordt de kans op een ontsteking niet kleiner, maar juist groter. Dit komt omdat er resten van de zeep achter kunnen blijven in de navel en in combinatie met de warmte van het lichaam en de kleding, kunnen de resten een ideale leefomgeving gaan vormen voor bacteriën. Op deze manier ontstaat er juist een ontsteking, wat het gebruik van zeep dus juist niet verstandig maakt.

De beste manier om je navel goed schoon te maken en een ontsteking te voorkomen, is door de volgende stappen te volgen:

  1. Reinig je navel met water. Gebruik nooit zeep, ook niet zeep met natuurlijke ingrediënten.
  2. Maak je navel goed droog na het wassen.
  3. Gebruik eventueel een antiseptische zalf of lotion om de bacteriën te lijf te gaan in je navel, zeker als je een (beginnende) navelontsteking hebt.

Heb je last van een navelontsteking die steeds terugkomt of maar niet over gaat, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts en je ontsteking door een professional te laten behandelen.

Niets gevonden