Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Scheurmond

Ziektes en aandoening vind je wat betreft zorgelijkheid in verschillende gradaties. De ene ziekte is levensbedreigend, een andere aandoening hoogstens wat vervelend. Dat neemt echter niet weg dat je ook die laatste soort liever kwijt dan rijk bent. Dat is ook het geval bij scheurmond, een kwaal waar je niks echt ernstigs aan over kunt houden, maar die niettemin lastig en pijnlijk kan zijn. Scheurmond wordt ook wel perlèche genoemd. Welke behandeling helpt nu echt om dit snel te genezen?

Wat scheurmond zo lastig maakt, is de plek waar het zich uit. De mond dus, zoals de naam van de aandoening ook al aangeeft. Wanneer je scheurmond hebt, krijg je namelijk een ontsteking in de mondhoeken en dat is geen pretje. Omdat je gedurende dag je mond veel gebruikt, bijvoorbeeld om te eten of te praten, zal de pijn steeds terugkeren. Deze pijn komt voort uit de scheuren en plekjes die door de ontsteking ontstaan zijn. Deze ontsteking is op zijn beurt een gevolg van een infectie of een chronische irritatie.

In dit artikel gaan we vooral kijken naar de manier(en) waarop scheurmond te behandelen valt, ofwel te genezen. Echter gaan we ook enkele andere zaken omtrent de aandoening behandelen, zodat we een volledig beeld van de ziekte krijgen en de behandel –en geneeswijzen beter kunnen begrijpen. Dit doen we door onder andere te kijken naar de oorzaken van scheurmond en de bijbehorende symptomen. Met dat laatste zullen we zo beginnen.

Scheurmond Symptomen

Scheurmond is dus een ontsteking in het mondgebied, als gevolg van een infectie of chronische irritatie. Alle symptomen die zich voor kunnen doen, zien we dan ook terug op of rond de mond. Dit zijn die symptomen die kunnen ontstaan, wanneer je scheurmond hebt:

  • Een pijnlijk gevoel bij het rekken van de mondhoek (bijvoorbeeld bij handelingen als lachen).
  • Een rode en gebarsten mondhoek.
  • Een eventuele korst op de mondhoek, die wit of geel kan zijn.
  • Jeuk rond de mond, vooral in de buurt van de mondhoek(en).

De symptomen van scheurmond hebben wel iets weg van die andere aandoening die je kan krijgen op of rond de mond: het herpes simplex virus, dat wellicht beter bekend is onder de naam koortslip. Wat deze twee verder nog gemeen hebben buiten de uiterlijke symptomen, is dat ze regelmatig terug kunnen keren. Bij een koortslip is dat het geval wanneer de weerstand verminderd is, bij scheurmond kan de kwaal terugkeren als het de vorige keer niet afdoende behandeld is.

Omdat er voor het zicht ook wel verschillen zijn tussen scheurmond en een koortslip, is het voor een (huis)arts vaak gemakkelijk om te zien welke aandoening jij hebt en zodoende een diagnose te stellen. Wanneer de uiterlijke verschijnselen echter niet heel duidelijk zijn en de huisarts twijfelt of je wel of niet last hebt van scheurmond, dan zijn er ook nog enkele andere manieren om daar achter te komen. Zo is het mogelijk om een schimmel –of bacteriekweek te doen om een zekere diagnose te stellen en het is ook nog een optie om een bloedonderzoek te doen. In dit laatste geval wordt er gekeken naar een eventueel ijzertekort, een tekort aan vitamine B12 en eventuele diabetes.

Waar scheurmond vandaan komt

Misschien nog wel belangrijker voor de uiteindelijke genezing van scheurmond dan de symptomen van de ziekte, is hoe de ziekte veroorzaakt wordt. Op die manier kan de aandoening immers misschien wel helemaal voorkomen worden, waardoor er niet eens een behandeling nodig is, ofwel een preventieve behandeling. Daarnaast kan het ontdekken van de oorzaak ervoor zorgen dat, na een infectie, deze oorzaak weggenomen wordt, wat wellicht ook de ziektebeelden kan doen verdwijnen.

Scheurmond ontstaat eigenlijk vrijwel altijd als gevolg van overtollig speeksel in de mondhoeken. Dit speeksel kruipt in eerder ontstane scheurtjes, waardoor er een schimmelinfectie of bacteriële infectie op kan treden. Deze twee dingen, het overtollige speeksel én de scheurtjes, kunnen op verschillende manieren tot stand komen. Deze oorzaken zijn opvallend vaak rechtstreeks verbonden aan de leeftijd van de patiënt. Zo krijgen kleine kinderen scheurmond vaak door het zuigen om hun duim of fopspeen en hebben ouderen er vaak last van omdat hun mondspieren verslapt zijn of omdat ze een slecht zittend kunstgebit hebben.

Oudere kinderen, jongeren en volwassen kunnen echter ook gewoon scheurmond krijgen. Hierbij kan de oorzaak hem bijvoorbeeld zitten in een erfelijke aanleg, het veelvuldig likken van de lippen of een tekort aan vitaminen en/of mineralen. Dit laatste komt echter slechts zelden voor.

Manieren om scheurmond te behandelen

Nu we weten wat de symptomen van scheurmond zijn en waar de aandoening vandaan kan komen, kunnen we eindelijk met een breed begrip van de ziekte kijken naar wat er aan gedaan kan worden. Dit is van belang omdat zowel de oorzaken als de uiterlijke verschijning van de aandoening rechtstreeks te maken hebben met de behandelwijzen.

Hoe een scheurmond behandelen?

Hoe een scheurmond behandelen?

In veel gevallen wordt scheurmond namelijk behandeld door rechtstreeks de oorzaak van het probleem aan te pakken. Doe je dit namelijk niet, dan zal de aandoening gauw weer terugkeren en blijf je uiteraard bezig. Om die reden wordt er bijvoorbeeld eerst gekeken welke leeftijd een patiënt heeft en of hij of zij wel of niet een kunstgebit heeft. Is dat laatste wel het geval, dan kan een nieuw kunstgebit of een aanpassing aan het oude kunstgebit er al voor zorgen dat alle problemen weggenomen worden.

Daarnaast kan bij oude mensen, maar soms ook bij andere personen, vaseline op de lippen gesmeerd worden voor het slapen. Oude mensen hebben, zoals we al opmerkten, immers relatief vaak last van verslappende mondspieren, waardoor er ’s nachts nogal wat slijm op de lippen kan komen. Vaseline gaat dit tegen en zorgt er dus voor dat een hoofdoorzaak voor scheurmond weggenomen wordt. Bij kinderen zagen we dat het zuigen op de duim of het hebben van een fopspeen als een oorzaak kan dienen voor het krijgen van scheurmond. Is geconstateerd dat dit daadwerkelijk het geval is, dan zal het duimzuigen afgeleerd moeten worden om scheurmond tegen te gaan.

Voor volwassenen zonder directe, opvallende aanleiding voor scheurmond zijn er echter ook manieren om scheurmond tegen te gaan. Hierbij wordt vooral gekeken naar de symptomen. Wanneer er bijvoorbeeld één bepaalde mondhoek pijnlijk is, als wel rood en gebarsten, dan kan op die specifieke plek een zalfje of crème gesmeerd worden. Wanneer het een crème betreft, dan is het vaak een corticoïden crème. Deze zorgt er namelijk voor dat een ontsteking rechtstreeks aangepakt wordt. De oorzaak blijft hiermee echter onaangetast, maar als het een eenmalig geval was, is dit geen probleem uiteraard.

Niets gevonden