Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vocht in Knie

Iedereen heeft vocht in de knie, maar het kan voorkomen dat je meer vocht in de knie hebt dan normaal. Zo kun je meer vocht in de knie hebben als je de knie overbelast hebt, maar ook als je jouw knie gestoten hebt of een operatie aan de knie hebt gehad. Het is niet gevaarlijk om meer vocht te hebben in de knie, maar het kan wel vervelend zijn en bovendien de voorbode zijn van vervelende letsels die door de vocht in de knie ontstaan. Vocht in de knie wordt in de medische wereld ook wel knie effusie genoemd.

Op deze pagina lees je meer over een te grote hoeveelheid vocht in de knie. Zo lees je welke mogelijke oorzaken de te grote hoeveelheid van vocht in de knie kan hebben, maar ook wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat de te grote hoeveelheid vocht uit de knie gaat en de knie weer gezond wordt.

Vocht in knie na hardlopen of wandelen

Ten eerste kun je te maken krijgen met vocht in de knie door overbelasting van de knie. Als je de knie te veel hebt belast, ontstaan er kleine letsels in de knie. Door deze letsels ontstaan er weer kleine vochtophopingen, waardoor er te veel vocht in de knie zit en je te maken krijgt met knie effusie. Je kunt je knie overbelasten door te vaak te gaan joggen of hardlopen, maar ook door eenvoudige activiteiten als wandelen. Zeker als je lang gaat wanden of als je zwakke knieën hebt en veel of lang wandelt, kun je knie effusie krijgen door deze vorm van overbelasting. Om te voorkomen dat je vocht in de knie krijgt bij het hardlopen of wandelen, is het verstandig om tijdig rust te nemen.

Vocht in knie na operatie

Een andere mogelijke oorzaak van knie effusie of vocht in de knie, is het ondergaan van een operatie. Voornamelijk na een artroscopie is het gebruikelijk dat de knie voor een paar dagen tot een paar weken extra dik is door een grotere hoeveelheid vocht in de knie. Dit komt door een natuurlijke reactie van het slijmvlies in de knie, waarbij er meer vocht ontstaat dan gebruikelijk is. Soms zwelt de knie op na een operatie door bloed in de knie, maar dit komt niet vaak voor.

Vocht in knie na een val of klap

Je kunt ook last krijgen van knie effusie als je hard bent gevallen of op een andere manier een flinke klap hebt gekregen op het lichaamsdeel. Heb je een harde en plotselinge klap op de knie gekregen, dan kan de structuur van het lichaamsdeel aangetast worden. Is er sprake van een verstoring van de structuur van de knie, dan kan er vocht op gaan hopen en kan er knie effusie ontstaan. Heb je vocht in de knie door een val of een harde klap, dan lost dit probleem zichzelf vaak weer op binnen enkele dagen tot enkele weken.

Overige mogelijke oorzaken van vocht in de knie

Naast bovenstaande oorzaken, zijn er ook enkele andere mogelijke oorzaken van vocht in de knie. De belangrijkste overige oorzaken van knie effusie, zijn de volgende:

  • Ouderdom: worden de knieën zwakker, dan kunnen deze lichaamsdelen minder hebben. Zo kan een lichte val of stoot al zorgen voor vocht in de knie, simpelweg door ouderdom.
  • Het verdraaien van de knie: bij het verdraaien van de knie wordt de structuur van de knie duidelijk aangetast. Er wordt te veel vocht aangemaakt door het lichaam, waardoor er sprake is van overproductie en de knie minder goed kan functioneren.
  • Een blessure: heb je gesport en heb je een ongeluk gehad tijdens het sporten, dan kan een blessure ook zorgen voor vocht in de knie.

Je kunt ook te maken krijgen met knie effusie door een combinatie van oorzaken, zoals ouderdom en een val.

De behandeling van vocht in de knie

Als je vocht in de knie hebt, lost het lichaam dit probleem normaliter zelf op. Wel kan dit enkele dagen of weken duren, wat kan betekenen dat je even rond moet lopen met jouw dikke knie. Je kunt het proces van het verhelpen van de knie effusie wel versnellen en wel door de RICE-methode te gebruiken. Deze methode bestaat uit het nemen van rust (‘R’), het gebruiken van ijs (‘I’) om de knie te koelen, het gebruiken van compressie (‘C’) en het toepassen van elevatie (‘E’) om ervoor te zorgen dat de bloeddoorstroming van de knie optimaal is. Met name het niet belasten van de knie is belangrijk, omdat het vocht in de knie toe kan nemen door het belasten van het lichaamsdeel.

Niets gevonden