Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wijnvlek

Een wijnvlek is niet erfelijk, maar ontstaat meestal bij de geboorte van een kindje. De bloedvaatjes in de huid bij de wijnvlek zijn niet goed ontwikkeld. Er zijn hierdoor teveel bloedvaatjes, waardoor er een zichtbare vlek aan bloedvaatjes ontstaat. Ongeveer 2 op de 1000 kinderen die geboren worden hebben een wijnvlek zonder dat hun ouders er één hoeven te hebben. Het is puur een ontwikkelingsstoornis die door pech ontstaat.

Oorzaken wijnvlek

Tijdens de embryo fase is een baby nog volop in ontwikkeling. Het DNA bepaalt hoe ons lichaam eruit komt te zien en is uiteraard per persoon uniek. Bij een wijnvlek verandert ineens de structuur van de DNA tijdens het ontwikkelen van de embryo. Hierdoor ontstaat de onschuldige huidaandoening die niet kwaadaardig kan worden. Ondanks dat het onschuldig is schamen veel eigenaren van een wijnvlek zich ervoor. De wijnvlek ontstaat namelijk doordat er teveel bloedvaten op één plek worden ontwikkeld. Heel soms gaat dit ook nog eens samen met neurologische aandoeningen. De wijnvlek is ondanks wat mensen vaak wel denken niet erfelijk. Een kind van een ouder met een wijnvlek heeft net zoveel kans op een wijnvlek als een kind zonder de wijnvlek.

Symptomen wijnvlek

  • In theorie komt de wijnvlek overal voor, maar meestal in het gezicht of hals.
  • De huidskleur verandert in een rode kleur.
  • De wijnvlek ziet er vaak uit als een vlek.
  • Wijnvlekken verkleuren vaak in de loop der jaren van roze naar paars.
  • Bij jonge kinderen is de wijnvlek duidelijk begrenst op latere leeftijd niet meer.
  • Op latere leeftijd wordt de wijnvlek dikker dan op een jonge leeftijd.
  • Heel soms kan een wijnvlek uit het niets gaan bloeden.
  • Door aanraking kan een wijnvlek sneller gaan bloeden dan normale huid.

Behandeling wijnvlek

Een wijnvlek kan in de loop der jaren gaan veranderen. Zo wordt de vlek dikker en steeds lastiger om te behandelen. Het wordt hierdoor aangeraden om de vlek zo vroeg mogelijk te behandelen. De kans op een geslaagde behandeling is dan het grootste. Het is wel zo dat een wijnvlek heel lastig is om te behandelen. Er is dus een risico dat de wijnvlek nooit helemaal weg zal gaan, maar door een goede behandeling wel minder zal worden. Het is dus slim om tijdig een behandeling tegen een wijnvlek te ondergaan.

Wijnvlek behandelen met een laserbehandeling is o.a. een optie waarmee de beste resultaten worden geboekt. Het is alleen niet de meest prettige manier om een wijnvlek te behandelen. De behandeling kan vrij pijnlijk zijn, waardoor er vaak eerst overlegt wordt voor een proefbehandeling. Hierbij wordt gekeken of de pijn uit te houden is of dat je de complete behandeling liever toch niet meer wil laten uitvoeren. Als je besluit om de wijnvlek te behandelen met lasers dan wordt er vaak gekozen voor meerdere behandeling. Iedere keer wordt er een stukje gedaan en zal je een verbetering zien. De wijnvlek zal langzaam aan afnemen. De vlek zal met een laserbehandeling nooit helemaal verdwijnen, maar wel een heel stuk minder worden. De grootste kans op genezing van een wijnvlek is overigens als de bloedvaten niet heel diep liggen in de huid.

Een manier die absoluut niet pijnlijk is en een oplossing is voor patiënten die liever geen laser willen tegen een wijnvlek is de camouflagebehandeling. Een speciale huidtherapeut gaat kijken welke huidskleur perfect bij jouw past. De kleur moet overeenkomen met jouw natuurlijke huidskleur. Als de kleur gevonden is dan wordt deze geproduceerd tot een bepaalt soort crème. De therapeut laat als het product binnen is precies zien hoe de crème kan worden aangebracht om zo de wijnvlek te camoufleren. Door deze natuurlijke manier van camoufleren zal je merken dat je meer zelfvertrouwen krijgt en je het idee hebt dat je geen wijnvlek meer hebt.

Niets gevonden