Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zenuwpijn

Zenuwpijn is een bepaalde pijn dat ontstaat in het gebied rondom de zenuwen. De medische term die hiervoor gebruikt wordt is een neuralgie. Er zijn heel veel verschillende soorten zenuwpijn. Het soort zenuwpijn waar je mee te maken hebt is afhankelijk van o.a. de locatie van de zenuwpijn. Soms kan een oorzaak van zenuwpijn niet achterhaalt worden, maar het kan ook dat een zenuw beschadigt raakt en daardoor pijn doet. Een beknelling van je zenuwen kan ook zorgen voor zenuwpijn. Je loopt een groter risico op zenuwpijn als je patiënt bent met suikerziekte. Veel mensen in de wereld hebben overigens last van zenuwpijn. Na schatting heeft ongeveer drie procent van de wereldbevolking last van neuropathische pijn.

Oorzaken van zenuwpijn

Er kunnen heel veel oorzaken zijn waarom je ineens last hebt van zenuwpijn. Soms is er geen oorzaak te vinden ondanks dat de pijn wel degelijk aanwezig is. Dit kan voor een patiënt vaak erg lastig zijn omdat de patiënt zich hierdoor vaak onbegrepen voelt. Maar vaak is er wel een duidelijke oorzaak van de zenuwpijn. Meestal gaat het om een zenuw die beschadigt is. Dit kan door een ongeluk, maar ook door een onderliggende ziekte. Naast een beschadigde zenuw kan deze ook klem komen te zitten bij een hernia. Er bestaan heel veel verschillende soorten zenuwpijnen. Fantoompijn is bijvoorbeeld een soort zenuwpijn waarbij je het idee hebt dat je pijn hebt in een ledemaat die je door bijvoorbeeld amputatie niet meer hebt. Soms ontstaat zenuwpijn door lichamelijk letsel zoals een auto-ongeluk of een snee.

Symptomen van zenuwpijn

  • Pijn is misschien wel het belangrijkste signaal.
  • Uitstralende pijn naar andere ledematen.
  • Pijnlijke tintelingen
  • Een doof gevoel
  • Soms geen gevoel in bepaalde lichaamsdelen.
  • Brandend gevoel in een lichaamsdeel
  • Stekende pijn in een lichaamsdeel.
  • De pijn wordt soms erger door aanrakingen of het dragen van strakke kleding.
  • Soms komt de pijn in aanvallen en andere keren is de pijn blijvend.
  • Een plek kan soms ook zonder aanraking of beweging gevoeliger worden.
  • Soms kan de pijn zich verder uitbreiden, waardoor je op steeds meer plekken pijn krijgt.

Behandeling zenuwpijn

Soms is er een bepaalde oorzaak waardoor zenuwpijn veroorzaakt wordt. In dit geval kan je gewoon de oorzaak behandelen in de hoop dat de pijn ook verdwijnt. Dit is natuurlijk de meest effectieve methode. Toch kan het ook zo zijn dat je last krijgt van een chronische zenuwpijn. In de meeste situaties zal er gebruik gemaakt worden van medicijnen om de zenuwpijn te behandelen. Vaak gaat het om langdurige medicatie die niet zomaar gestopt kan worden. Behalve als de zenuwpijn bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door een hernia. Bij een hernia kan het probleem natuurlijk opgelost worden als de beknelling ineens weg is. Vaak wordt het medicijngebruik dan afgebouwd.

Een behandeling met medicijnen is heel normaal bij zenuwpijn. Alleen is het niet zo dat het werkt als een aspirine vaak hebben de medicijnen een aantal weken nodig voor je definitief weet of de medicijnen wel of niet werken. Sommige medicijnen werken eigenlijk beter dan andere medicijnen. Een van de meest gebruikte medicijnen tegen zenuwpijn zijn anti-epilepsie middelen en soms ook antidepressiva. Anti-epilepsie middelen zijn vaak geregistreerd tegen de pijnbestrijding. Als de pijn heel heftig is dan kan er overwogen worden om morfine-achtige pijnbestrijding toe te dienen. Dit doen artsen liever niet vanwege de bijwerkingen. Daarnaast wordt het lichaam vaak resistent na een aantal jaar.

Soms kan bij bepaalde zenuwpijn als gordelroos een doorverwijzing naar de fysiotherapeut worden gegeven. Een fysiotherapeut kan een patiënt behandelen met TENS. Tens werkt met een soort pleisters die pijnstilling kan geven op bepaalde plekken waar de pijn kan optreden. Het is effectief gebleken bij bepaalde soorten zenuwpijn.

Niets gevonden