Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ziekte van Addison

Ziekte van Addison is een zeer zeldzame aandoening waarbij er een afwijking is in de bijnieren. De bijnieren van ons lichaam zijn belangrijk voor het aanmaken van verschillende hormonen. Bij de ziekte van Addison worden deze hormonen niet aangemaakt. De ziekte van Addison behoort tot de auto-immuunziekte. De hormonen die worden aangemaakt door de bijnieren zijn voor verschillende dingen belangrijk. Bijvoorbeeld voor de zout en/of watertoevoer van het lichaam. Maar de bijnieren zijn ook belangrijk voor het aanmaken van energie bij stress of spanning. Bij de ziekte van Addison worden dit soort hormonen niet aangemaakt waardoor je geen extra energie krijgt bij stress of spanning.

Oorzaak ziekte van Addison

Bij de ziekte van Addison werken de bijnieren niet goed meer waardoor er verschillende lastige symptomen ontstaan. Maar hoe komt het dat de bijnieren eigenlijk niet goed meer functioneren? Dit komt doordat de ziekte van Addison een auto-immuunziekte is en dit wil zeggen dat het lichaam als de eigen vijand wordt gezien. Het lichaam begint hierdoor de bijnieren aan te vallen zodat deze niet meer goed kunnen functioneren. Daarnaast wordt het weefsel gezien als een vreemde stof en moet dit ook aangevallen worden. De bijnieren beschadigen hierdoor zo erg dat ze niet meer goed kunnen functioneren. In hele sommige gevallen is er toch een andere oorzaak waardoor de ziekte van Addison ontstaat. De ziekte kan bijvoorbeeld ontstaan door bijnierkanker, tuberculose of zelfs een simpele schimmelinfectie.

Symptomen ziekte van Addison

 • Regelmatig moeten plassen.
 • De bloeddruk is vaak te laag.
 • Grote kans op uitdraging doordat je geen vochtverlies herkend.
 • De huid kan bruin verkleuren.
 • Vermoeidheid
 • Het gevoel verzwakt te zijn.
 • Misselijkheid
 • Buikpijn
 • Spierpijn
 • Gewrichtspijn
 • Addisonshock (als er te weinig hormonen worden aangemaakt bij een stressvolle situatie).

Behandeling ziekte van Addison

Vaak zal een arts eerst de diagnose stellen aan de hand van symptomen en een bloedtest. Met deze bloedtest wordt gecontroleerd hoeveel hormonen er in je bloed zitten. Soms wordt er ook besloten om het aantal hormonen in je urine te controleren. Zo kan met zekerheid de zeldzame ziekte van Addison worden vastgesteld.

Helaas kan de ziekte van Addison niet worden behandeld. Het enige wat kan is hormonen toegediend krijgen om de functie van de bijnieren kunstmatig over te nemen. Een tekort aan hormonen wordt vaak achterhaald en aangevuld. Vaak worden deze in medicijnvorm voorgeschreven en dien je die eenmalig per dag in te nemen. Dit is wel afhankelijk van het feit of de bijnieren nog iets aanmaken of helemaal niets meer. Als je bijnieren helemaal niets meer aanmaken dan worden de hormonen vaak drie keer per dag gegeven.

Als je last hebt van de ziekte van Addison dan kan je last krijgen van een Addison-crisis. Dit is een medische noodsituaties waarbij je direct een injectie nodig hebt. Meestal wordt je bij een Addison-crisis opgenomen op IC en is er een risico dat je hieraan overlijdt. Je lichaam heeft dan namelijk een direct tekort aan hormonen. Vaak ontstaat dit door een stressvolle situatie, maar dit kan bijvoorbeeld ook hoge koorts zijn. Naast een tekort aan hormonen is er vaak sprake van een groot vochttekort en dient er een infuus met vocht gegeven te worden om dit tekort op te lossen.

Als het niveau van de hormonen streng in de gaten gehouden wordt en eventueel in stressvolle situaties wordt aangepast dan is de ziekte van Addison goed te behandelen. Het is helaas niet te genezen, maar je kan de aandoening wel zo behandelen dat een patiënt geen hinder meer ondervind in het dagelijkse leven door de ziekte van Addison. Vaak weet een huisarts zelf goed wat de behandeling precies inhoud en kan deze je begeleiden bij de behandeling met hormonen.

Niets gevonden