Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gescheurde voorste kruisband

De voorste kruisband is essentieel voor de stabiliteit van je knie. Wanneer een voorste kruisband is gescheurd zal deze niet vanzelf genezen en dus niet meer functioneren. In ruim de helft van alle gevallen zal een gescheurde voorste kruisband dan ook worden hersteld door middel van een operatieve ingreep.

Het ontstaan van een gescheurde voorste kruisband

Een gescheurde voorste kruisband kan ontstaan bij sporters van jong tot oud. Maar in het bijzonder bij sporten waarbij veel moet worden gedraaid, gewend of abrupt dient te worden geremd. Vaak ontstaat een gescheurde voorste kruisband bij het maken van een afremmende beweging, waarbij je knie naar binnen, en je onderbeen juist naar buiten, draait. Een dergelijke blessure kan echter ook ontstaan door het overstrekken van je knie, je knie geforceerde tot het uiterste buigen of bij een rechtstreeks trauma aan de buitenkant van je knie.

Symptomen van een gescheurde voorste kruisband

Ten tijde van het trauma zul je soms een scheurend geluid horen. Je knie kan verder acuut verdikken omdat de bloedvaten die rond de voorste kruisbanden liggen scheuren en er een bloeding in je knie optreedt. Je knie zal ook dik worden vanwege het heldere vocht dat zich in je knie ophoopt. Het kapsel van je knie raakt door het letsel namelijk geïrriteerd en gaat vocht aanmaken. In bepaalde gevallen zal je knie meteen een instabiel gevoel geven. Daarnaast is het mogelijk dat je, nadat je door je knie bent gegaan, in het begin relatief weinig klachten hebt. Pas later zul je dan instabiliteitklachten krijgen samen met een onzeker gevoel en/of last krijgen van het pijnlijk klikken van je knie.

Behandelen van een gescheurde voorste kruisband

In de eerste 48 tot 72 uur na het scheuren van je voorste kruisband zal de behandeling bestaan uit:

  • rust,
  • immobilisatie,
  • koelen,
  • het aangedane been hoog leggen.

Als je knie erg dik is, wordt in bepaalde gevallen besloten om het bloed uit je knie weg te halen.

Soms kan er geen reconstructie plaatsvinden bij een gescheurde voorste knieband omdat:

  • er is te veel vocht in de knie aanwezig,
  • de knie is duidelijk beperkt in het strekken waardoor de kans op complicaties is vergroot.

Werken aan het herstel

Om aan het herstel te werken zul je:

  • eerst de strekbeperking van je knie op dienen te heffen,
  • de kracht te herstellen,
  • de coördinatie trainen.

Vormen van reconstructie

  • een vroege reconstructie: indien de reconstructie van de gescheurde voorste knieband binnen zes weken na het ontstaan van het letsel uit wordt gevoerd,
  • een uitgestelde reconstructie: als de reconstructie tussen de zes en dertien weken na het ontstaan van het letsel uit wordt gevoerd,
  • een late reconstructie indien de reconstructie meer dan drie maanden na het letsel pas uit wordt gevoerd.

Bij vroege reconstructies kunnen gemakkelijker complicaties (arthrofibrose) ontstaan. Bij een uitgestelde reconstructie kun je sneller je knie weer fysiek gaan belasten en hebt je een grotere kans op hogere activiteit scores dan wanneer er een late reconstructie is uitgevoerd. Op de lange termijn zal een uitgestelde reconstructie echter leiden tot een groter bewegingsbereik en minder leiden tot achteruitgang dan bij een late reconstructie.

Prognose na een behandeling

Een heleboel mensen met een letsel aan de voorste kruisband hebben, zowel in hun dagelijks leven als tijdens het sporten, weinig of zelfs helemaal geen geringe of zelfs helemaal geen klachten en/of beperkingen meer.
Wanneer je knie blijvend instabiel blijft dan is dat een goede reden om tot een operatie over te gaan. In een acute situatie kan een dergelijke indicatie echter lastig worden gesteld waardoor er vaak voor wordt gekozen om een reconstructie niet in de eerste weken na het ontstaan van het letsel uit te voeren. Wanneer je immers geen klachten ontwikkelt, is een operatie overbodig. Hierbij moet je je wel bedenken dat wanneer er een langere periode zit tussen het ontstaan van het letsel en de reconstructie de kans p[ schade aan het kraakbeen en menisci toeneemt. Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat een reconstructie van de voorste kruisband de kans op verdere schade aan de menisci en het kraakbeen zal verminderen of zal verkleinen.

Op het ogenblik dat er sprake is van een chronische insufficiëntie van de voorste kruisband dan zou dit na verloop van tijd kunnen leiden tot artrose. Helaas is nog niet bewezen dan een reconstructie van de voorste kruisband het risico op artrose in kan dammen.

Niets gevonden