Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Artrose Symptomen

Bram
5 min read

Artrose is een aandoening aan het gewrichtskraakbeen waarbij er sprake is van kraakbeen dat verloren gaat. De aandoening zal in eerste instantie zich kenmerken door stijfheid en pijnklachten die langzamerhand ontstaan (voor bij het belasten en bewegen van het aangedane gewricht), die later mogelijk gevolgd worden door een afwijkende lichaamshouding. 

Startpijn bij artrose

Een symptoom dat bij alle gewrichten, die aangedaan zijn door artrose, kan ontstaan. De pijn komt echter niet opeens opzetten, maar zal zich geleidelijk ontwikkelen en voornamelijk optreden tijdens het bewegen en het belasten van het aangedane gewricht. Naarmate de dag vordert kan de pijn, als gevolg van artrose, verergeren. Dit kan eveneens het geval zijn na een poosje niet bewegen. Deze vorm van pijn wordt ook vaak aangeduid als startpijn. In een later stadium van artrose kan het gebeuren dat je een gewricht moeilijker kunt bewegen ook in rust pijnklachten ervaren, bijvoorbeeld tijdens je nachtrust.

Op het moment dat de kwaliteit van het kraakbeen slechter wordt, hoeft dat niet direct tot klachten te leiden. Een heleboel mensen hebben in bepaalde gewrichten dan ook artrose, zonder dat zij daar klachten van hebben. Dit kan zelfs al voorkomen bij jongeren.

Als je lijdt aan artrose dan kan een gewricht ook pijnlijk worden op het moment dat er ontstekingen zijn ontstaan. Het aangedane gewricht wordt dan pijnlijker, het voelt warm aan, wordt dik en in sommige gevallen zelfs rood van kleur.

Stijfheid bij artrose

Bij artrose kan een gewricht, behalve pijnlijk zijn, ook stijf worden. Voornamelijk na een rustperiode, bijvoorbeeld wanneer je langere tijd in dezelfde houding hebt gezeten. Indien je gewrichten stijf zijn op het ogenblik dat je weer gaat bewegen dan is er sprake van startstijfheid. Naast deze startstijfheid kan artrose ook zogenaamde ochtendstijfheid met zich meebrengen. Je wordt dus wakker met verstijfde gewrichten als gevolg van het stilliggen gedurende je nachtrust.

Bij artrose kan stijfheid in ieder aangedaan gewricht voorkomen, en weer verdwijnen door het te bewegen. Als je last hebt van stijfheid door artrose dan kun je wat minder makkelijk opstaan nadat je een poosje hebt gezeten of kunnen je handen stijf zijn na een rustperiode. Maar ook kan het gebeuren dat het steeds lastiger wordt om met je armen boven je hoofd te kunnen komen of kun je last krijgen van een stijve nek. 

Bewegen is lastig bij artrose

Gewrichten die pijn doen en stijf zijn kun je minder makkelijk bewegen. De aangedane gewrichten zijn bepalend voor de bewegingen die je nog wel, of juist niet meer, kunt maken als je artrose hebt. Ook de mate waarin je deze bewegingen nog kunt maken, hangt af van de aangedane gewrichten. Niet iedere patiënt die lijdt aan artrose zal dan ook te maken krijgen met dezelfde beperkingen en klachten. 

De spieren die rond een gewricht liggen, kunnen eveneens minder sterk worden als gevolg van artrose. Je gewricht kan hierdoor zijn stevigheid en stabiliteit verliezen. Door het krachtverlies van de spieren zullen de pezen extra belast en zullen de pijnklachten toenemen. Door het hebben van pijn en de instabiliteit van je spieren zal de kans toenemen om te vallen. Vaak heeft dit tot onzeker gevoel tijdens het lopen tot gevolg.

Krakende gewrichten bij artrose

Als je last hebt van artrose dan kan het gebeuren dat je gewrichten gaan kraken als je beweegt. Krakende gewrichten kunnen als een veelvoorkomend symptoom van artrose worden beschouwd en is het gevolg van veranderend kraakbeen en onderliggende bot (de structuur zal veranderen). Het kraken op zich kan geen kwaad en doet ook geen pijn, gezonde gewrichten kraken soms ook spontaan als je een beweging maakt. Krakende gewrichten kunnen uiteenlopende oorzaken hebben en hoeven niet altijd iets met artrose te maken hebben.

Zwelling van gewrichten door artrose

Door artrose ben je gewricht soms een beetje opzetten. Een dergelijke zwelling is doorgaans een reactie van je lichaam op een lichte ontsteking. Als gevolg van een ontsteking zal er immers meer vocht in je gewricht terechtkomen waardoor dit dikker aanvoelt. Ook door de aanwezigheid van benige uitsteeksels kan een gewricht soms wat gezwollen aanvoelen.

Veranderde lichaamshouding bij artrose

Als artrose in een vergevorderd stadium is gekomen dan kan de onderlinge stand van je botten veranderen. Het gevolg hiervan is een afwijkende lichaamshouding. Zo kunnen bijvoorbeeld je knieën meer naar binnen gaan staan. Een dergelijke verandering in lichaamshouding zal echter ook de wijze van belasting van je andere gewrichten, spieren en pezen sterk beïnvloeden. 

Andere aandoeningen naast artrose

Artrose komt in een heleboel gevallen voor samen met andere aandoeningen. Hierbij kun je onder andere denken aan de combinatie van artrose met:

  • een hoge bloeddruk, 
  • een chronische rugpijn, 
  • astma, 
  • COPD, 
  • diabetes,
  • een schildklierafwijking. 

Als je last hebt van dergelijke aandoeningen of als je vermoedt dat je tot de risicogroepen behoort dan dien je dit met je arts te bespreken. 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…