Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Schouderpijn door artrose: symptomen

3 min read

Met ouder worden krijgen velen te kampen met artrose. Ook het acromio-claviculaire gewricht (AC) tussen het sleutelbeen en het schouderdak is gevoelig aan slijtage. Bewegen wordt pijnlijk waardoor patiënten er niet langer in slagen om hun dagelijkse activiteiten uit te voeren. Hoe sneller de diagnose gesteld wordt, hoe sneller de behandeling opgestart kan worden en de pijn vermindert. 

Waar situeert het AC-gewricht zich? 

Het acromio-claviculaire gewricht verbindt het sleutelbeen met het schouderdak. Dat schouderdak is een benig uitsteeksel dat zich bovenaan het schouderblad bevindt. Zoals de naam al doet vermoeden, steekt het als een dakje boven de bol aan het bovenuiteinde van de arm uit. 

De uiteinden van het AC-gewricht zijn – zoals elk gewricht – bedekt met kraakbeen dat een schokdempende functie heeft. Tussen het kraakbeen en het AC-gewricht zit een soort kraakbeenschijfje, een discus, dat stevig ingepakt zit in een gewrichtskapsel. 

Wat gebeurt er bij artrose van het AC-gewricht? 

Het kraakbeen, dat er normaal voor zorgt dat de botten in de gewrichten soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen, gaat in kwaliteit achteruit. Het is een normaal verouderingsproces waar niet kan tegen ingegaan worden. Wanneer het kraakbeen afslijt, gaat het ene bot tegen het andere wrijven. En het is die beweging dat pijn doet en dus niet het kraakbeen aangezien dat geen zenuwen bevat. 

Naast de kraakbeenschade ontstaan er ook veranderingen in het bot dat zich direct onder het kraakbeen bevindt. Aan de rand van het gewricht vormen zich voelbare knobbels, osteofyten of papegaaienbekken genoemd. Dat zijn m.a.w. aangroeiingen die het bot zelf maakt. Ook met vocht gevulde blaasjes – cysten – kunnen door een toename aan gewrichtsvocht ontstaan. 

Wat zijn de symptomen van artrose van het AC-gewricht? 

  • Het gewricht maakt een knappend geluid bij het bewegen van de arm.
  • Bovenop de schouder kan er door vochtophoping een zwelling ontstaan.
  • De pijn situeert zich bovenop de schouder. 
  • De volgende bewegingen zijn het meest pijnlijke: het opheffen van de arm, iets optillen, de arm tegen de romp aanduwen of liggen op de schouder. 

Bij wie kan er artrose van het AC-gewricht ontstaan? 

Het klopt dat artrose geen ouderdomsziekte is. Zowel jonge als oudere mensen kunnen ermee geconfronteerd worden. Het is wel zo dat slijtage van de gewrichten een natuurlijk proces is. Hoe ouder je m.a.w. bent, hoe meer kans je hebt om artrose te hebben.

Daarnaast kan overbelasting van het gewricht artrose in de hand werken. Mensen die vaak zware voorwerpen boven hun hoofd tillen, zoals gewichtheffers, lopen bijvoorbeeld een groter risico. Ten slotte kan een ontwrichting van het AC-gewricht jaren later nog versnelde artrose veroorzaken. 

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…