Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Behandelingen bij handartrose

4 min read

In je handen zitten verschillende gewrichten die twee botten met elkaar verbinden. De uiteinden daarvan worden beschermd door een laagje kraakbeen dat alle schokken moet opvangen. Wanneer het over handartrose gaat, is er sprake van slijtage van het kraakbeen van de gewrichten in de hand(en) waardoor buigen, draaien en strekken moeilijker wordt.

Handartrose kan een handicap zijn, maat mits de juiste behandelingen is dat niet per se het geval. Wij zetten de verschillende opties op een rijtje. 

Hoe ontstaat handartrose? 

Handartrose is een chronische, degeneratieve ziekte die het kraakbeen geleidelijk aantast en erger wordt wanneer je leeftijd toeneemt. De aandoening ontstaat als er gedurende een lange tijd een onevenwicht is tussen belasting en belastbaarheid. Vaak hangt dat samen met iemands beroep. Poetsvrouwen hebben bijvoorbeeld snel artrose. Daarbij komt nog dat vrouwen gemakkelijker artrose ontwikkelen dan mannen en er vaak ook een erfelijke aanleg meespeelt. 

De diagnose wordt vastgesteld door middel van een röntgenfoto. En om te eindigen met een positieve noot: artrose verslechtert over het algemeen heel traag. 

Wat zijn de symptomen van handartrose? 

Doordat de pols of vingers stijf aanvoelen, wordt het moeilijk om kleine voorwerpen vast te pakken. Daarnaast treedt er ook een vervorming van de gewrichten op waardoor de aandoening lichamelijk duidelijk waarneembaar is. De zwelling en de pijn zijn vooral ’s avonds, nadat de gewrichten de hele dag belast zijn, het grootst. Wanneer de patiënt bijvoorbeeld een grote schoonmaak heeft gedaan of gedurende lange tijd getuinierd heeft, kan er een plots een pijnopstoot plaatsvinden. Het gewricht ontsteekt, doet pijn en zwelt op. In tegenstelling tot bij artritis heeft de patiënt ’s nachts weinig klachten. 

Hoe wordt handartrose behandeld? 

Behandelingen met medicatie

Geneesmiddelen om artrose tegen te gaan heeft de medische wereld op dit ogenblik helaas nog niet gevonden. Er bestaan enkel medicijnen die ervoor zorgen dat de klachten onder controle blijven. Denk maar aan pijnstillers en onstekingsremmers om een opstoot te onderdrukken. 

Behandelingen zonder medicatie

Spierversterkende oefeningen 

Door elke dag een aantal oefeningen te doen versterk je de spieren in de handen, verzacht je de pijn en vergroot je het bewegingsbereik van je gewrichten. Maak bijvoorbeeld gedurende 30 seconden een vuist en spreid vervolgens je vingers helemaal uit. Herhaal dit vijf keer. Hetzelfde geldt voor het maken van een klauw. Voor meer oefeningen raden we je aan een fysiotherapeut te raadplegen. 

Nog een tip die ook je creativiteit aanwakkert: spelen met klei is een leuke manier om het bewegingsbereik van de gewrichten in de vingers te vergroten. 

Voldoende bewegen met de juiste belasting 

Het is zeker niet de bedoeling dat je niet meer tuiniert of poetst. Het is wel belangrijk dat je luistert naar je lichaam en op tijd een pauze inlast. Probeer ook om je vingers niet vochtig of koud te laten worden. Draag tijdens het tuinieren en poetsen handschoenen en warm je handen op tijd op. 

Operatie

Handartrose operatief behandelen is maar voor een minderheid van de patiënten nodig. Als bovenstaande behandelingen niet aanslaan, kan de arts beslissen om verdere stappen te ondernemen. 

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…