Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Pijn in vingers en handen: mogelijke oorzaken

Lore
4 min read

Pijn in onze vingers en handen kan het uitvoeren van onze dagelijkse taken sterk belemmeren. Maar wat zijn nu de mogelijke oorzaken van pijn in onze vingers en handen?

Overbelasting

Je staat er waarschijnlijk nauwelijks bij stil, maar we gebruiken onze handen en onze vingers dagelijks ontelbare keren om complexe handelingen uit te voeren. Dat is mogelijk dankzij de manier waarop ze opgebouwd zijn: ze bestaan uit talloze botten, pezen, spieren, bloedvaten en zenuwen. Een probleem bij één van deze ‘onderdelen’ kan al snel vervelende klachten met zich meebrengen.

Wanneer je gedurende langere tijd eenzelfde handeling uitvoert, kan dit uiteindelijk leiden tot overbelasting en chronische pijn. Zo is een muisarm bijvoorbeeld het resultaat van overbelasting door het constant aannemen van de specifieke houding (muis van hand achterover) bij het gebruik van een muis. Daardoor komen de spieren in je hand en onderarm namelijk onder te grote druk te staan. In de meeste gevallen kunnen klachten verholpen worden door een andere houding aan te nemen.

Artrose

Artrose is een aandoening die voor pijnlijke en stijve gewrichten zorgt. De ziekte tast het kraakbeen in onze gewrichten aan, waardoor ze over elkaar beginnen te schuren. Artrose kan ook in onze vingers of pols optreden.

Een geneesmiddel dat de ziekte afremt, bestaat momenteel nog niet. Ontstekingsremmende medicatie kan de pijn wel verzachten.

Carpaal Tunnel Syndroom door verkeerde houding

Last van een prikkelend, tintelend gevoel in je handpalm, duim, middelvinger en wijsvinger en dat vooral ‘s nachts? Dan lijd jij misschien aan het Carpaal Tunnel Syndroom. Bij dit syndroom wordt je middelste handzenuw ingeklemd, waardoor een pijnlijk of dof gevoel in je vingers optreedt.

Het syndroom kan uitgelokt worden door het aannemen van een verkeerde houding. Mogelijke behandelingsvormen zijn tape- of spalkbehandelingen, ontstekingsremmers of desnoods een chirurgische ingreep.

Ziekte van Dupuytren

Mensen die aan de ziekte van Dupuytren lijden, hebben moeite met het bewegen en strekken van hun vingers. Bij de meeste patiënten treden de klachten eerst op in de ringvinger en de pink.

Momenteel is de oorzaak van deze aandoening nog niet helemaal bekend. De ziekte komt wel vooral voor bij mensen die roken, overmatig alcohol drinken, aan diabetes lijden of anti-epileptica gebruiken.

Ganglion

Wanneer er een uitstulping of zwelling aan de boven- of onderkant van onze handpalm of pols optreedt, spreken we van een ganglion. Deze met vloeistof gevulde cyste kan tegen een zenuw beginnen te drukken, waardoor klachten en een stekende pijn kunnen ontstaan.

Het is nog niet helemaal duidelijk wat de oorzaken van een ganglion zijn. Vaak verdwijnt de uitstulping vanzelf.

Hernia

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf, waardoor een zenuw bekneld kan raken. Dat kan gevolgen hebben voor eender welk lichaamsdeel, en kan dus ook voor een tintelend, prikkelend gevoel in onze handen zorgen.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…