Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is er een link tussen artrose en veroudering?

Bram De Brabander
4 min read

Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen wordt afgebroken en het bot onder het kraakbeen vervormd. Het is geen verouderingsproces maar komt wel vaker bij oudere personen voor. Wij leggen uit wat artrose precies is en wat het verband is met veroudering.

Wat is artrose?

Artrose is een reumatische aandoening die de kwaliteit van het kraakbeen aantast. Doordat het kraakbeen zachter wordt, wordt ook het bot onder het kraakbeen licht aangetast. Hierdoor vormen er zich aan de rand van het gewricht zichtbare knobbels, namelijk osteofyten. De ziekte tast op termijn het volledige gewricht aan.

Wat gebeurt er precies bij artrose?

Twee botten komen bij elkaar in een gewricht. Om die niet constant tegen elkaar te laten schuren, zitten er op de uiteindes kussentjes die de schokken opvangen. Die zijn opgebouwd uit kraakbeen.

Bij artrose worden die kraakbeenkussentjes afgebroken waardoor de botten na verloop van tijd tegen elkaar schuren, wat erg pijnlijk is.

Waar treedt artrose op?

De ziekte kan in alle gewrichten voorkomen, maar treedt het meeste op in de schouders, handen, nek, knieën en heupen.

Wat zijn de symptomen?

Zoals gezegd voelen de getroffen gewrichten pijnlijk aan. Vaak ervaart de patiënt ook ’s ochtends, bij het opstaan, een stram gevoel. Doordat hij een hele nacht niet bewogen heeft, zit er veel vocht in de gewrichten waardoor die minder soepel aanvoelen. Na een halfuurtje bewegen, trekt dat stijf gevoel wel weg. Verder kan het gewricht van de patiënt na verloop van tijd ook een andere houding aannemen doordat de stand is veranderd. Dat komt vooral voor bij de handen.

Wat is de oorzaak?

Men is er nog niet aan uit wat precies de oorzaak van artrose is. Het gaat vaak om een samenspel van verschillende factoren. Er speelt wel duidelijk een erfelijke factor. Verder zijn de risicofactoren overbelasting, een botbreuk, zwakke gewrichtsbanden, overgewicht of andere gewrichtsziekten zoals reumatoïde artritis. Merk ook op dat artrose vaker voorkomt bij vrouwen dan mannen.

Verband tussen artrose en veroudering

Artrose en veroudering worden vaak met elkaar in verband gebracht. Dat komt doordat men gewrichtsslijtage meestal associeert met het verouderingsproces. Je wordt ouder dus het is een logisch gevolg dat ook gewrichten een deuk krijgen. Dat is deels juist.

Het klopt inderdaad dat de ziekte vaak ontstaat op een hogere leeftijd. Men spreekt in dat geval over primaire artrose. Gewichtsslijtage treedt op termijn praktisch bij iedereen op. Hoe vroeg je met de reumatische aandoening geconfronteerd wordt en in welke mate ze toeslaat, is voor een groot deel erfelijk bepaald.

Maar belangrijk om op te merken is dat artrose niet per se hand in hand gaat met veroudering. Het komt ook bij jonge mensen voor. Vooral in de gewrichten van de nek en de onderrug. Het zijn voornamelijk jonge (top)sporters die er door chronische overbelasting mee te kampen krijgen.  

Kan artrose genezen worden?

Artrose is helaas niet te genezen. Men probeert wel de klachten die de aandoening veroorzaakt, binnen de perken te houden. De behandeling bestaat voornamelijk uit in beweging blijven zonder de gewrichten te veel te belasten. In ernstige gevallen kan men beslissen een kunstgewricht te plaatsen.

Door Bram De Brabander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…