Een bloeduitstorting in de volksmond ook vaak een blauwe plek genoemd kan echter alleen in bepaalde situaties aan worden geduid met de term hematoom. In de medische wereld wordt dan ook niet in iedere situatie van een hematoom gesproken als er bloed het vaatbed verlaat (bloeding). Alleen wanneer het uittredende bloed zich ergens in het lichaam ophoopt zullen medici dit aanduiden met de term hematoom.
Onderverdeling hematoom
Hematoom (in de meest strikte zin omschreven) | Een bloeding die met een bepaalde zwelling samengaat (buil). |
Ecchymose | Een zichtbare blauwe plek zoals de meeste mensen die zullen omschrijven. |
Purpura | Een grotere blauwpaarse plek die dicht onder de huid is gelegen. |
Petechiën | Dit zijn kleine puntbloedinkjes, die ongeveer even groot zijn als een speldenknop. |
De verkleuring van de huid bij een hematoom
Het meest voorkomende hematoom, en waarschijnlijk ook het meest bekende, is de gewone blauwe plek. Dit hematoom is het gevolg van de kneuzing van de bloedvaatjes en de daaruit voortvloeiende lekkage van bloed uit het vaatbed in het omringende weefsel. Het bloed dat het vaatbed heeft verlaten zal door je lichaam echter al snel weer af worden gebroken en worden geresorbeerd.
Een hematoom zal in het begin dan ook wat blauwig, of rood, doorschermen door je huid. Later zal de kleur echter gaan veranderen omdat het afgebroken hemoglobine (dit een onderdeel van je rode bloedcellen dat er tevens voor zorgt dat je bloed rood is gekleurd) door je lichaam om wordt gezet in pigmenten met een gele kleur. De plek zal door de vermenging van de kleuren geel en blauw er wat groenig uit gaan zien. Na enkele dagen of weken zal de plek echter volledig geel kleuren en uiteindelijk volledig verdwijnen (je lichaam heeft dan al het bloed dat uit het vaatbed is gelekt helemaal opgeruimd).
Hematomen die dieper in je lichaam zijn gelegen hoeven, zeker in het begin, geen opvallende verkleuring te geven. Wel zal er vaak een zwelling (buil) zichtbaar zijn. Als er naast de ophoping van vocht (oedeem) ook sprake is van een hematoom dan zal het bloed in de regel uit gaan zakken en blauwe verkleuringen ontstaan op een zekere afstand van de aangedane plaats (zoals langs de rand van je rand als je een enkel hebt verstuikt). Het uitzakken van het bloed kan soms wel een paar dagen duren.
Niet alledaagse hematomen
Er zijn ook hematomen die je minder vaak ziet en die dus als bijzonder aangemerkt kunnen worden. Dit wil overigens niet zeggen dat dergelijke hematomen niet voor problemen kunnen zorgen, en soms zelfs je gezondheid en/of leven in gevaar kunnen brengen. Bijzondere hematomen zijn onder andere:
- Inwendige hematomen in de schedelholte, zoals:
- het epidurale hematoom,
- het subdurale hematoom.
Deze hematomen kunnen echter gevaar opleveren doordat deze het hersenweefsel kunnen verdringen. Inwendige hematomen in de buik- of borstholte kunnen eveneens gevaar opleveren zijn doordat deze ongemerkte verbloeding tot gevolg kunnen hebben op het moment dat de grootte ervan de hoeveelheid circulerend bloedvolume zodanig af laat nemen dat er een shock dreigt.
- Een brilhematoom is een, in het onderhuidse bindweefsel, rondom je ogen ontstaan hematoom, bijvoorbeeld ten gevolge van een schedelbreuk. Bij een brilhematoom zal een rode- of paarse ringvormige zwelling rond de ogen ontstaan. Doordat een dergelijke zwelling veel gelijkenis vertoond met de contouren van een bril wordt de benaming brilhematoom in dit soort gevallen vaak gebruikt.
Verhoogd risico op hematomen
Op het moment dat je geneesmiddelen gebruikt die de stolling van je bloed beïnvloeden, zoals aspirine of coumarinederivaten, dan heb je een verhoogde kans op hematomen. Dit is eveneens het geval als je te kampen hebt met stollingsstoornissen en als de wanden van je bloedvaten erg kwetsbaar geworden zijn, bijvoorbeeld doordat je chronisch corticosteroïden moet gebruiken.