Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Kneuzingen

Een kneuzing is vaak een beschadiging van onderhuids weefsel bij een val of stoot. Door een kneuzing kan een zwelling ontstaan en bloeduitstortingen. Vaak wordt in de praktijk kneuzingen verward met een breuk. Vooral doordat de symptomen veel op elkaar lijken alleen blijkt het bot niet gebroken. Het gebeurt soms ook nog weleens dat na het verdwijnen van de zwelling het bot als nog gescheurd of gebroken is. Hierdoor dient er bij een kneuzing altijd voor de zekerheid een röntgenfoto gemaakt te worden om met zekerheid vast te stellen of het om een kneuzing gaat. In principe kunnen we in ons hele lichaam last krijgen van kneuzingen.

Symptomen van kneuzingen

  • Pijn
  • Zwelling
  • Bloeduitstorting

De symptomen van kneuzingen zijn vrijwel hetzelfde als een botbreuk en hierdoor ontstaat er vaak verwarring. Vaak kan alleen een röntgenfoto uitsluitsel geven. Een nadeel voor de slachtoffers is dat een kneuzing vaak veel pijnlijker is dan een breuk. Het genezingsproces duurt langer en vaak heb je tijdens het complete proces pijn. Terwijl je bij een breuk na het rechtzetten of gipsen geen pijn meer ondervind. Dat is één van de absolute nadeel symptomen bij kneuzingen.

Eerste hulp bij kneuzingen

De eerste hulp bij kneuzingen is belangrijk om de pijn zoveel mogelijk te verminderen. Het is belangrijk dat je zeer voorzichtig met het slachtoffer omgaat. Kneuzingen komen vaker voor tijdens het sporten, maar helaas weet je nooit zeker of het niet om een breuk gaat. Hiervoor dient een slachtoffer echt eerst een röntgenfoto te laten maken bij de eerste hulp. De volgende stappen kan je het beste ondernemen als je een sport slachtoffer hebt met een mogelijke kneuzing:

  • Koel de pijnlijke plek voor maximaal twintig minuten en minimaal tien minuten.
  • Is het koelen erg pijnlijk? Stop dan na tien minuten.
  • Voorkom bevriezing door een droge doek tussen bijv. een coldpack te leggen.
  • Geef rust aan het lichaamsdeel bijv. met een mitella.
  • Breng een slachtoffer na de eerste hulp bij het vermoeden van een breuk.
  • Laat het slachtoffer tot die tijd niet alleen.

Genezing van een kneusing

Als er is vastgesteld dat het inderdaad om een kneuzing gaat dan is het vooral belangrijk dat het lichaamsdeel rust krijgt. Voor kneuzingen wordt een rustperiode van minimaal zes weken voorgeschreven. Tijdens deze zes weken mag je dus niet meer gaan sporten. Het soort lichaamsdeel dat gekneusd is kan ook nog meespelen met het genezingsproces. Zo kan een gekneusde rug veel langer duren vooral als door de rust de spieren verzwakt zijn. Je hebt dan vaak fysiotherapie nodig om volledig te herstellen en weer opnieuw kracht te krijgen in je spieren. Het zal dus wel even duren voor je weer kan gaan sporten.

Behandeling kneuzing

Vaak wordt dus een periode van rust en eventueel in combinatie met fysiotherapie voorgeschreven. Soms blijven de klachten heftig en aanhouden. Een arts kan dan besluiten om opnieuw röntgenfoto’s te laten maken. Door de zwelling die vooral in het begin plaats vindt kan een scheurtje of breuk over het hoofd gezien zijn. Met nieuwe foto’s kan dit eventueel worden vastgesteld of uitgesloten. Daarnaast worden er pijnstillers voorgeschreven tegen de pijn van de kneuzing. In sommige situaties worden ook krukken of een mitella voorgeschreven om te helpen bij de genezing. Heel soms wordt er besloten om een lichaamsdeel toch te gipsen om het zo extra rust te geven. Hierdoor kan een kneuzing beter en sneller herstellen. Daarnaast ervaart een patiënt vaak minder pijn als het lichaamsdeel gegipst is. Mocht je gebruik maken van hulpmiddelen zoals krukken dan dient dit langzaam afgebouwd te worden. Na de herstelperiode is je lichaam extra gevoelig voor sportblessures. Je dient dus het sporten weer rustig op te bouwen en niet voluit gaan sporten.