Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Een Kneuzing, kan je dat Voorkomen?

Olivier
4 min read

Helaas kan een kneuzing lang niet altijd voorkomen worden. Vooral tijdens het sporten is het vaak lastig om een kneuzing werkelijk te voorkomen. Toch kan je wel een poging doen om een kneuzing in het vervolg te voorkomen. Veilig sporten draagt bij aan het voorkomen van kneuzingen. Iedere sport heeft zijn eigen regels en deze regels zijn er o.a. om de sport veilig te houden. Door de sport veilig te houden kunnen we sportblessures zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Zorg er dus voor dat er altijd fair binnen je team gespeeld wordt en dat je zo een kneuzing voorkomt bij jou en je teamleden.

Goede sportuitrusting

Bij sommige sporten loop je een groter risico op een kneuzing. Het is hierdoor iets lastig om een blessure te voorkomen. Toch wil je graag wel een kneuzing proberen te voorkomen. Een goede sportuitrusting kan hierbij al een heel eind helpen. Contactsporten geven bijvoorbeeld een hoger risico op een blessure. Neem bijvoorbeeld vechtsporten waarbij je een groot risico loopt op gekneusde ledematen. Gelukkig kan je vaak beschermende sportuitrusting kopen en zo een beetje proberen een kneuzing te voorkomen.

Bouw het sporten goed op

De meeste blessures ontstaan doordat het sporten niet goed wordt opgebouwd. Het is niet slim om direct voluit te gaan sporten. Hierdoor kan het lichaam eenvoudig blesseren. Een blessure voorkomen doe je dus o.a. met een goede sportieve opbouw. Je kan hiermee niet alleen spierblessures voorkomen, maar natuurlijk ook kneuzingen. Met een goede opbouw bedoelen we natuurlijk dat je begint met een warming-up. Na de warming up bouw je de intensiteit van de sport langzaam op. De intensiteit mag wel steeds verder toenemen mits je lichaam dit gewend is. Als afsluiter begin je aan de cooling down om je lichaam weer af te laten koelen. Door de sport goed op te bouwen kan je kneuzingen voor een deel voorkomen.

Gezonde leefstijl

Vaak ga je beginnen met sporten om gewicht te verliezen toch zijn er natuurlijk ook sporters die aan de sport meedoen voor een gezonde leefstijl. Een ongezonde leefstijl kan je tijdens het sporten flink belemmeren. Het is hierdoor niet optimaal om voluit te gaan sporten en je loopt een groot risico op sportblessures. Voor een gezonde leefstijl tijdens het sporten dien je jezelf aan de volgende stappen te houden:

  • Zorg voor een gezonde maaltijd drie keer per dag en honger jezelf niet uit
  • Eet geen zwaar eten meer tot twee uur voordat je begint met sporten
  • Eet gevarieerd
  • Zorg in je voeding voor voldoende vezelrijke producten
  • Drink voldoende tijdens en voor het sporten minimaal 1,5 liter en tijdens het sporten een halve liter per uur
  • Rook niet
  • Drink alcohol met mate

Door je aan deze stappen te houden kan je sportblessures en dus ook kneuzingen voorkomen. Door te sporten met overgewicht is het lastiger om soepel te bewegen. Dit kan gevolgen hebben doordat je sneller valt en hierdoor kneuzingen oploopt. Daarnaast kan verkeerd eten tot flauwvallen en eventuele kneuzingen en breuken zorgen. Leef dus als een echte sporter met een gezonde leefstijl en voeding.

Starten met sporten na een kneuzing

Als je net een kneuzing gehad hebt dan loop je een groot risico op een nieuwe kneuzing. De kans is zelfs groter dan voordat je de kneuzing opliep. Het is dus belangrijk om voorzichtig te beginnen met sporten. Overleg eventueel met de trainer of coach wat voor jouw het beste programma is om weer te beginnen met sporten. Het is belangrijk om je lichaam voldoende de tijd te geven om te herstellen. Als je dit niet doet dan kan je al snel weer nieuwe sportblessures en kneuzingen oplopen. Neem dus vooral de tijd voordat je weer gaat starten met sporten.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…