Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dit moet je doen om blauwe plekken te genezen

4 min read

De een is er gevoeliger aan dan de ander, maar iedereen heeft weleens last van blauwe plekken. Een blauwe plek is een zichtbare bloeduitstorting op de huid die veroorzaakt wordt door een kneuzing. Door ergens tegen te stoten, gaat er een bloedvaatje kapot waardoor er een beetje bloed gaat lekken. Het resultaat is een blauwe plek.

Blauwe plekken zijn onschuldig en verdwijnen meestal spontaan. Helaas kan dat wel een tijdje duren. Gelukkig kunnen onderstaande vijf tips helpen om die vervelende zwelling zo snel mogelijk te verkleinen. De blauwe plek onmiddellijk wegtoveren, is helaas niet mogelijk, maar het genezingsproces een duwtje in de rug geven kan wel.   

Ice ice baby

Plaats meteen na het vallen of het stoten een koud voorwerp op de blauwe plek. Door de plek af te koelen, trekken je bloedvaten samen waardoor het bloed minder snel wegstroomt. Zo beperk je de omvang van de bloeduitstorting. Dat kan een zak ijs zijn, maar evengoed een gekoeld theezakje. Kies je voor de tweede optie? Ga dan voor zwarte thee die boordevol tannine zit, een stof die helpt tegen zwellingen. Twee vliegen in één klap. Laat het gekoelde voorwerp minstens 15 minuten liggen.

Verwarmen

Merk je de blauwe plek pas de dag nadien op? Dan raden we je aan om de zwelling niet af te koelen maar wel te verwarmen. Je bloedvaten zetten uit waardoor je bloedcirculatie bevorderd wordt. Neem dus een warm bad of leg een kersenpitkussentje op de blauwe plek.

Platte rust

Door de blauwe plek boven harthoogte te laten rusten, stroomt je bloed terug naar je hart in plaats van naar de lekkende aderen. Zowel de kleur als zwelling zal afnemen. Het ideale excuus om te hangen in de zetel.

Geneeskrachtige bloem

Arnica, valkruid of wolverlei is een geel-oranje bloem die gedijt op hoogten boven 800 meter in Europa en Rusland. Bovendien is het een geliefde plant in de medische wereld. Arnica bevat namelijk ontstekingsremmende & pijnstillende onderdelen. Daarnaast is het ook rijk aan flavonoïden, die een bloedvatbeschermende werking hebben en een goede doorbloeding bevorderen. Dat verklaart waarom de bloem de basis vormt van een groot aantal uiteenlopende homeopathische medicijnen. 

Arnica is een natuurlijk middel dat amper bijwerkingen heeft in combinatie met andere medicijnen. Het heeft bovendien ook geen invloed op de bloedsuikerspiegel en wordt vaak ingezet voor de behandeling van blauwe plekken.

Vitamine C

Een tekort aan vitamine C maakt je bloedvaten kwetsbaarder waardoor je vatbaarder bent voor blauwe plekken en de genezing veel trager verloopt. Vitamine C zit in groenten, aardappelen, citrusvruchten, kiwi’s en aardbeien. Wie dus gezond en gevarieerd eet, zou normaal voldoende vitamine C moeten hebben. Mocht dat ondanks je gezonde levensstijl toch niet het geval zijn, dan raden we je aan je huisarts te raadplegen.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…