Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Navelontsteking

Een navelontsteking betreft een ontsteking van de navel. Doorgaans komt deze ontsteking voor bij jonge baby’s door het afstoten van het achtergebleven deel van de navelstreng, maar een navelontsteking kan ook voorkomen bij volwassenen. Waarom een baby te maken kan krijgen met een navelontsteking, hoe een volwassene hiermee te maken kan krijgen en wat je moet doen om te voorkomen dat je navel gaat ontsteken, lees je in dit artikel.

De oorzaak van een navelontsteking bij baby’s

Veel pasgeboren baby’s hebben te maken met een klein navelstompje op de navel: een stukje van de navelstreng die na het afknippen is blijven zitten. Heeft een kind een navelstompje op de navel, dan plakt de kraamhulp of verpleegkundige dit vaak af met een stukje pleistertape. Dit lijkt een goed idee bij het bundelen van het navelstompje, maar volgens sommige artsen is het afplakken van het stompje de oorzaak van het ontstaan van een navelontsteking. Het is namelijk essentieel om de huid rondom de navel goed te laten luchten, zodat bacteriën geen kans krijgen om in een vochtige, warme en donkere omgeving te nestelen en zich hier te verspreiden. In dit geval is het mogelijk dat er een stinkende navel ontstaat bij het kind.

De oorzaak van een navelontsteking bij volwassenen

Niet alleen baby’s, maar ook volwassenen kunnen te maken krijgen met een ontstoken navel. Een navel kan gaan ontsteken bij een volwassene als de navel niet goed gereinigd wordt, bijvoorbeeld door de navel goed schoon te maken onder de douche of in bad. Heb je een dieper gelegen navel, dan heb je meer kans om op deze manier een ontsteking te krijgen.

Verder krijgen mensen die een piercing in de navel laten schieten, ook vaak te maken met een navelontsteking. Een piercing in de navel is sowieso al een risicofactor voor een navelontsteking, maar zeker als de piercing niet goed gereinigd wordt. Niet alleen na het schieten van de piercing, maar ook in een later stadium is het belangrijk om de piercing en de navel goed schoon te houden.

De symptomen van een navelontsteking

Of je nu een baby hebt met een navelontsteking of zelf last hebt van een ontstoken navel: de klachten zijn vrijwel hetzelfde. Ten eerste is de navel een beetje rood, maar de navel kan ook een beetje dik worden en gevoelig aanvoelen. In een verder stadium van de ontsteking kan een stinkende navel ontstaan. Is de ontsteking in een beginnende fase, dan is de kans kleiner dat de navel ook echt gaat stinken.

Een navelontsteking voorkomen: tips

Er zijn diverse dingen die je kunt doen om te voorkomen dat een kind of volwassene te maken krijgt met een navelontsteking. Heb je te maken met een pasgeboren baby met een navelstompje, dan kun je de volgende dingen doen om te voorkomen dat dit stompje gaat ontsteken:

  1. Plak het stompje niet af, maar houd het goed droog en zorg ervoor dat het stompje niet afgesloten wordt.
  2. Maak de navel goed droog na het badderen.
  3. Maak het stompje goed schoon met alcohol, in ieder geval eens per dag.
  4. Blijf de navel goed schoonmaken, ook als het navelstompje eenmaal van de navel verwijderd is.

Verder is het belangrijk om de navel van de baby goed in de gaten te houden, zodat er meteen ingegrepen kan worden als de navel begint te ontsteken. Twijfel je of jouw kindje te maken heeft met een navelontsteking of heb je het idee dat jouw kind het risico loopt op een ontsteking bij de navel? Vraag de verpleegkundige of kraamhulp in het ziekenhuis dan om advies.

Om een navelontsteking te voorkomen bij volwassenen, is het belangrijk om de volgende tips op te volgen:

  1. Maak de navel regelmatig goed schoon, simpelweg door de navel even met zeep te wachten onder de douche of in bad.
  2. Controleer de navel regelmatig op viezigheden. Soms blijven er pluisjes in zitten van kleding die je hebt gedragen, die bij vochtigheid voor ontstekingen kunnen gaan zorgen. Worden pluisjes vochtig, dan zijn ze namelijk aantrekkelijk voor bacteriën.
  3. Maak de navel goed schoon na het schieten van een piercing, Niet alleen direct na de ingreep, maar ook enkele weken en zelfs maanden na het schieten van de piercing. Om ontstekingen te voorkomen na het schieten van de piercing, gebruik je alcohol om de navel schoon te maken.

Zeker als je een dieper gelegen navel hebt, is het belangrijk om bovenstaande tips regelmatig te raadplegen. Heb je en dieper gelegen navel, dan heb je namelijk meer kans op een navelontsteking en zeker als je een piercing in de navel hebt laten schieten.

Niets gevonden