Ontstekingsgevolg

De term ontstekingsgevolg staat simpelweg voor de gevolgen die men kan ervaren door een ontsteking. Zo kan een ontsteking, aan welk lichaamsdeel dan ook, leiden tot verschillende ziekteverschijnselen. Deze ziekteverschijnselen ontstaan als reactie van het lichaam op de ontsteking in het lichaam, waarbij men bijvoorbeeld last heeft van een rode verkleuring van het ontstoken weefsel, een warm gevoel op de plek van de ontsteking, een zwelling en pijn op de plek van de ontsteking. Deze symptomen worden veroorzaakt door de stijgende bloedtoevoer bij het getroffen gebied, waarbij er voornamelijk meer witte bloedcellen naar de ontsteking worden geleid om deze te bestrijden.

Aanvullende symptomen ontstekingsgevolg

Daarnaast kan men te maken krijgen met enkele aanvullende symptomen als gevolg van een ontsteking, zoals een gestoorde of verminderde functie van het betreffende lichaamsdeel of de betreffende orgaan die ontstoken is, vermoeidheid, een temperatuurverhoging en vage pijnklachten over het gehele lichaam. In welke mate men deze symptomen ervaart, is afhankelijk van de heftigheid van de ontsteking. Zo kan men bij een heftige en grote ontsteking te maken krijgen met symptomen als koorts, algehele malaise en extreme vermoeidheid en lusteloosheid, terwijl men bij een kleine ontsteking vaak alleen te maken heeft met roodheid van de huid, een warme huid op de ontsteking, een zwelling en lichte pijn op de ontsteking. De symptomen die je ervaart in de vorm van ontstekingsgevolg, zijn dan ook afhankelijk van de ernst van de ontsteking.

Vocht, pus en etter

Naast bovenstaande symptomen, komt het bij een ontsteking ook regelmatig voor dat pus, vocht of etter uit de ontsteking komt. Dit komt voornamelijk voor bij ontstekingen in de vorm van ontstoken wonden, waarbij gemakkelijk pus, bloederig of waterig vocht en etter uit de wond kan komen. Ontstekingen die niet gepaard gaan met een open wond, hebben minder vaak deze symptomen van een ontstekingsgevolg.

Littekenvorming

Is er sprake van een open wond met een ontsteking, dan is de kans groot dat er een litteken ontstaat. Littekenvorming kan dan ook zeker gezien worden als symptoom van ontstekingsgevolg, waarbij dit symptoom voornamelijk optreedt bij heftig trauma en open wonden.

Niets gevonden