Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Onvoldoende kraakbeengroei

De vorming van kraakbeen is erg belangrijk voor het op de juiste manier functioneren van het lichaam. Zo bedekt kraakbeen bepaalde gewrichtsvlakken, waarbij de veerkrachtige en waterrijke structuur van kraakbeen ervoor zorgt dat het gewricht goed kan bewegen. Ook geeft kraakbeen structuur aan bepaalde delen van het lichaam, zoals de oorschelp en de neusvleugels.

Als er sprake is van onvoldoende kraakbeengroei, wordt er om een bepaalde reden niet voldoende kraakbeen door het lichaam geproduceerd. Hierdoor hebben patiënten met onvoldoende kraakbeengroei te maken met problemen op plaatsen waar normaliter veel kraakbeen te vinden is en waar het kraakbeen een belangrijke functie heeft, zoals in de knieën.

De oorzaken van onvoldoende kraakbeengroei

Er zijn verschillende factoren die het ontstaan van onvoldoende kraakbeengroei kunnen stimuleren. Zo kan er onvoldoende kraakbeengroei ontstaan door overmatige slijtage van het kraakbeen, zoals bijvoorbeeld het geval is bij artrose. Daarnaast kan onvoldoende kraakbeengroei ook ontstaan door het niet voldoende of splitsen van kraakbeencellen, waardoor er niet voldoende kraakbeen aangemaakt kan worden. De reden dat deze kraakbeencellen zich niet goed splitsen, is meestal dat er bepaalde eiwitten in het kraakbeen niet goed functioneren. Omdat deze eiwitten zorgen voor de splitsing van kraakbeencellen en dus voor het ontwikkelen van nieuw kraakbeen, wordt er niet voldoende of niet goed nieuw kraakbeen gevormd. Waarom deze eiwitten niet goed functioneren, is helaas niet bekend.

De symptomen van onvoldoende kraakbeengroei

Er zijn enkele duidelijke symptomen zichtbaar als er sprake is van onvoldoende kraakbeengroei. Dit betreft de volgende symptomen:

  1. Stijve gewrichten: door het tekort aan kraakbeen, dat ervoor zorgt dat gewrichten soepel kunnen bewegen, worden gewrichten vanzelf stijver.
  2. Pijn bij het bewegen van gewrichten: omdat gewrichten niet meer soepel kunnen bewegen, kan het bewegen van de gewrichten tevens pijnlijk zijn.
  3. Misvorming van neusvleugels en/of oorschelpen: omdat neusvleugels en oorschelpen worden gevormd door kraakbeen, raken deze door de onvoldoende kraakbeengroei misvormd.
  4. Verkleining van de neusvleugels en/of oorschelpen: naast misvorming, kunnen de neusvleugels en oorschelpen ook kleiner worden.
  5. Een stoornis in de groeischijf in armen en benen, waardoor armen en benen niet voldoende uitgroeien en er sprake is van een verschil in lengte van armen en/of benen.

Patiënten met onvoldoende kraakbeengroei hebben niet allemaal te maken met bovenstaande symptomen, maar de meeste patiënten herkennen zich wel in de stijve en pijnlijke gewrichten die de onvoldoende kraakbeengroei met zich meebrengt. Mensen met ernstige vormen van onvoldoende kraakbeengroei hebben vaak ook te maken met misvorming en verkleining van de oorschelpen en neusvleugels, maar dit komt bij mensen met een milde vorm van deze aandoening niet zo vaak voor. Dit geldt tevens voor het ontstaan van een stoornis in de groeischijf in armen en benen, waardoor er een lengteverschil in armen en benen ontstaat.

Niets gevonden