Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Oogspierverlamming

Een oogspierverlamming is een stoornis in de oogbeweging door uitval van de oogspieren. Zo kunnen de oogspieren voor een gedeelte uitvallen, of zelfs helemaal uitvallen. Hierdoor zijn oogbewegingen in één of meerdere richtingen niet meer mogelijk of zijn de oogbewegingen beperkt.

Gedeeltelijke verlamming van de oogspieren

Als er sprake is van gedeeltelijke of onvolledige verlamming van de oogspieren, wordt er gesproken over parese. In dit geval is het wel mogelijk om oogbewegingen te maken, maar is het maken van oogbewegingen wel beperkt door de gedeeltelijke verlamming. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om naar een bepaalde kant te kijken of heeft men moeite om de ogen over het algemeen te bewegen.

Volledige verlamming van de oogspieren

Zijn de oogspieren volledig verlamd, dan spreekt men en paralyse. In dit geval zijn bewegingen van het oog in één of meerdere richtingen verstoord en kan men het oog helemaal niet meer in die richting bewegen. Ook heeft men in dit geval vaak te maken met dubbelzien: een verschijnsel die minder vaak en heftig optreedt bij mensen die te maken hebben met gedeeltelijke verlamming van de oogspieren.

De oorzaken van oogspierverlamming

Een oogspierverlamming ontstaat in de meeste gevallen door een aandoening van een zenuw die de betreffende oogspier aanstuurt. Ook kan men te maken hebben met letsel van de spier zelf, maar dit is meestal niet het geval. Om erachter te komen waar de oogspierverlamming door veroorzaakt wordt, dient er altijd onderzoek uitgevoerd te worden. Hierbij kijkt men naar de oogbewegingen, om vervolgens te ontdekken welke beperkingen er zijn en welke spier en zenuw er achter deze beperkingen zitten.

De symptomen van een oogspierverlamming

Als je oogspierverlamming hebt, kun je dit merken aan de volgende symptomen:

  • Dubbelzien
  • Het niet meer kunnen zien van diepte
  • Misselijkheid en braken

De symptomen misselijkheid en braken komen minder vaak voor, maar de symptomen dubbelzien en het niet meer zien van diepte worden erg vaak genoemd door patiënten met oogspierverlamming. Daarnaast merkt men dat het moeilijker is om het oog goed te besturen, omdat niet alle spieren meer meewerken.

De behandeling van oogspierverlamming

Een oogspierverlamming is meestal niet gevaarlijk, maar kan bij lange perioden zonder behandeling toch gevaarlijk worden voor het oog. Dit komt omdat de hersenen automatisch proberen het dubbele beeld van de ogen te corrigeren, door het beeld van het afwijkende oog te onderdrukken. Als de hersenen dit continu doen, kan het oog uiteindelijk blind worden. Daarom is het erg belangrijk om bij het optreden van bovenstaande klachten direct naar een arts te gaan, zodat hij of zij kan onderzoeken wat er met het oog aan de hand is en of er iets gedaan dient te worden om dit probleem op te lossen.

Heb je inderdaad te maken met een oogspierverlamming, dan wacht de dokter in eerste instantie met genezen omdat een oogspierverlamming in de meeste gevallen vanzelf geneest. Pas als je een blijvende of langdurige verlamming aan de oogspieren hebt, kan dit opgelost worden met een operatie. Dit om te vermijden dat één oog uiteindelijk blind wordt door het onderdrukken van het beeld van het afwijkende oog door de hersenen.

Niets gevonden