Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zenuwaandoening

Zenuwenbanen zijn voor ons lichaam belangrijk om op alles op de hoogte te zijn. Zo geven de zenuwen prikkels naar de hersenen bij aanrakingen. Maar je ervaart zo ook pijn als je bijvoorbeeld je vinger snijdt of verbrand. Dit heeft als voordeel dat je niet je hele hand afhakt omdat je toch niets voelt. Zo hebben de zenuwen een nuttige functie om ons lichaam te beschermen tegen gevaren van buitenaf. Bij een zenuwaandoening zijn de prikkels naar de hersenen vaak verstoort. Hierdoor kan je bijvoorbeeld ineens pijn krijgen in een ledemaat terwijl er helemaal geen pijn is. Je krijgt bijvoorbeeld ineens pijn in je been terwijl je been niet geraakt is. Afhankelijk van de zenuw waar je de aandoening aan hebt zal je last krijgen van bepaalde symptomen.

Oorzaak zenuwaandoening

Er zijn wel honderden oorzaken mogelijk waardoor je last kan krijgen van een zenuwaandoening. Dit kan zijn door een vergiftiging of als bijwerking van een ziekte. Je kan ook last krijgen van een zenuwaandoening door een ongeluk waarbij je zenuwen blijvend beschadigt zijn geraakt. Er zijn oorzaken als een vitaminegebrek of diabetes waardoor je last kan krijgen van een zenuwaandoening. Verkeerde eetgewoonte of een erfelijke aandoening kan er ook voor zorgen dat je last krijgt van een zenuwaandoening. Maar zelfs langdurig in een verkeerde houding zitten, lopen of het gebruik van gereedschap kan ervoor zorgen dat je last krijgt van een zenuwaandoening.

Symptomen zenuwaandoening

  • Verlies van gevoel in ledematen, vingers of handen.
  • Pijnlijke tintelingen uit het niets.
  • Het gevoel dat je op watten loopt.
  • Een dof gevoel in handen en voeten.
  • Spierzwakte
  • Branderig gevoel in voeten en handen.
  • De pijn is soms s’nachts heftiger dan overdag.
  • Aanrakingen en tempratuurverschillen maken de pijn heftiger.
  • Soms brand je jezelf sneller doordat je geen pijn meer voelt in vingers.

Behandeling zenuwaandoening

Als je een zenuwaandoening wil behandelen dan is het belangrijk om eerst te achterhalen wat de oorzaak is van de aandoening. Bij een vitamine gebrek gaat het vaak om een tekort aan vitamine b12. Vaak dienen de vitamines streng gecontroleerd te worden en besluit een arts vitamine b12 injecties te geven. Als de vitamines onder controle zijn dan zal je merken dat de pijn afneemt en de symptomen van een zenuwaandoening verdwijnen.

Soms kan er ook een zenuwaandoening ontstaan bij diabetes patiënten ze hebben een groter risico op een zenuwaandoening. De enige oplossing hiervoor is het suikerniveau op een bepaalt niveau te houden. Als de suikerspiegel heel erg aan het schommelen is dan is er een grote kans dat er weer meer neurologische klachten ontstaan. Door de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden zal je merken dat de schade aan de zenuwen beperkt wordt. Een goede begeleiding van een internist is hiervoor van belang om het suikerlevel op niveau te houden.

Een zenuwaandoening door een ongeluk kan soms blijvende schade hebben aangebracht. Als zenuwen beschadigt zijn dan kan dit vaak niet goed behandeld worden. Het enige wat gedaan kan worden is speciale pijnstillers geven die zijn ontwikkeld tegen o.a. zenuwpijn. Daarnaast wordt er vaak met een fysiotherapeut gewerkt om de zenuwen en spieren sterk te houden. Er worden speciale oefeningen gegeven tegen spierzwakte die vaak door de zenuwaandoening ontstaat aan te pakken.

Er bestaan ook zenuwaandoeningen die wat lastiger te behandelen zijn zoals MS.  Vaak wordt er gedacht dat Multiple sclerose een spierziekte is, maar het is een zenuwaandoening. Hierbij is er veel sprake van krachtverlies door het uitvallen van de zenuwen. Helaas is er geen behandeling mogelijk tegen MS. Vaak wordt er gedacht dat de ziekte dodelijk is, maar in principe kan je er redelijk oud mee worden alleen wordt de levensduur met MS verkort. Met medicijnen worden de klachten en symptomen van MS wel verzacht.

Niets gevonden