Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waterhoofd

Een waterhoofd is een aandoening dat helaas vaker voorkomt dan je denkt. Ongeveer één op de duizend baby’s wordt namelijk geboren met een waterhoofd. Bij de aandoening is er een ophoping aan vocht in de holtes van de hersenen. Ondanks dat het vaak een aangeboren afwijking is komt het bij 50% ook op een latere leeftijd voor. Het is in principe heel normaal dat we vocht in onze hersenen hebben dit wordt hersenvocht genoemd. Ons lichaam maakt iedere dag nieuw hersenvocht aan en voert dit weer zelf af. Alleen bij iemand met een waterhoofd kan het vocht niet goed worden afgevoerd, waardoor er een opstopping ontstaat.

Oorzaken van een waterhoofd

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een waterhoofd kan ontstaan. Eén van de oorzaken is dat er tijdens de bevalling letsel is ontstaan aan de hersenen van de baby. Een andere oorzaak is dat er in de baarmoeder een infectie is ontstaan, waardoor er een waterhoofd ontstaat. Buiten deze oorzaken zijn er nog meer problemen die ervoor kunnen zorgen dat een baby of kind een waterhoofd krijgt.

Een veel voorkomende oorzaak is het Spina bifida oftewel het open ruggetje. Dit is een aangeboren stoornis dat vaak al vastgesteld wordt met een echo. Vaak is er hierbij een onvolledige sluiting van het ruggenmerg, waardoor een waterhoofd ontstaat.
Een andere oorzaak is het Dandy-Walker syndroom waarbij er een cyste zit in de vierde hersenholte. Door deze cyste kan het hersenvocht niet goed doorstromen, waardoor een waterhoofd ontstaat.

Op een latere leeftijd kan een waterhoofd ook ontstaan. Dit kan doordat er een bloeding optreed in de hersenkamer, waardoor het vocht niet goed meer weg kan. Het is ook mogelijk dat door een hersenvliesontsteking een waterhoofd ontstaat. Nog een oorzaak op een latere leeftijd is een bloeding tussen de hersenvliezen.

Symptomen

  • Bij baby’s groeit het hoofd ontzettend snel en is het totaal uit verhouding.
  • De ogen puilen uit.
  • Er treed spasme toe in de beentjes van een baby.
  • De aderen zijn uitgezet.
  • Het fontanel is gespannen.
  • De baby’s zijn zeer prikkelbaar.
  • Bij volwassenen zal het hoofd niet meer uitzetten.
  • Volwassenen hebben last van ernstige hoofdpijn en dubbelzien.
  • Braken
  • Misselijkheid
  • Lusteloosheid en sufheid.

Behandeling

In de praktijk kan een waterhoofd eigenlijk niet behandeld worden. Het enige wat dokters kunnen doen is het hersenvocht afvoeren en zo de klachten verminderen. Doormiddel van een operatie wordt er een drain geplaatst, waarmee het hersenvocht kan worden afgevoerd. De drain is vaak voorzien van een ventiel waar je een slangetje op kan aansluiten. Als dit ventiel wordt opengedraaid dan kan het lichaam het overtollige hersenvocht afvoeren. Vaak wordt er gekozen voor een ventiel bij de buikzijde zodat het eenvoudiger is voor een patiënt om het hersenvocht af te voeren.

Het plaatsen van een drain klinkt misschien gevaarlijk, maar dit valt allemaal reuze mee. Vaak zijn er geen klachten achteraf, maar ontstaan er soms wel complicaties na verloop van tijd. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat een drain ergens verstopt raakt, waardoor het hersenvocht niet meer kan worden afgevoerd. Het gebeurd soms ook dat er juist teveel hersenvocht wordt afgevoerd wat uiteraard ook weer voor klachten zorgt. Je kan dit soort klachten allemaal voorkomen met een regelmatige controle.

Het aanleggen van een drain zal er niet voor zorgen dat je geen waterhoofd meer hebt. Alleen het grote voordeel van een drain is dat de klachten een heel stuk minder worden. In sommige situaties verdwijnen de klachten zelfs helemaal. Dit is de reden dat er vaak aangeraden wordt om direct een drain te plaatsen na het ontstaan van een waterhoofd. Het is namelijk de enige juiste behandeling om de symptomen van een waterhoofd tegen te gaan.

Niets gevonden