Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wervelkanaalvernauwing

Het wervelkanaal is een belangrijk onderdeel van ons lichaam en zorgt ervoor dat we ons lichaam goed kunnen bewegen. Als er iets mis gaat in ons wervelkanaal dan heeft dit direct gevolgen op ons lichaam. Een wervelkanaalvernauwing kan op verschillende plekken in ons wervelkanaal systeem ontstaan. Vaak komt de vernauwing voor op een wat latere leeftijd. De meest voorkomende plek voor een wervelkanaalvernauwing is in de nek of onderrug.

Oorzaken van een wervelkanaalvernauwing

Op een oudere leeftijd neemt het risico op een wervelkanaalvernieuwing flink toe. Je loopt zo een grotere kans om er last van te krijgen. Dit heeft alles te maken met slijtage. Doordat ons lichaam met ons mee ouder wordt slijt de wervelkolom. Door slijtage kan de wervelkanaalvernauwing ontstaan. Vaak staat de vernauwing in contrast met artrose. Als artrose gediagnostiseerd is dan is de kans groot dat je last krijgt van een wervelkanaalvernauwing.

Toch is het niet altijd de leeftijd die meespeelt. Zo kan je in een ongeluk terecht komen waarbij het ruggenmerg beschadigd en er een wervelkanaalvernauwing optreed. Dit kan natuurlijk op iedere leeftijd ontstaan en is natuurlijk puur pech dat dit ontstaat. Een afwijking bij de ontwikkeling van de wervels bij de geboorte kan ook een oorzaak zijn voor de wervelkanaalvernauwing.

Symptomen wervelkanaalvernauwing

  • Pijn
  • De pijn kan vanuit de onderrug uitstralen naar de benen.
  • Tijdens het lopen voel je een doof gevoel in je benen.
  • Weinig gevoel in je voeten.
  • Bij het lopen krijg je last van pijn.
  • Incontinentie of licht urineverlies.
  • Pijnscheuten uit armen of andere ledematen richting je benen.
  • Lopen gaat lastig.
  • Pijn in beide benen die lijkt op een hernia.
  • Krachtvermindering

De symptomen kunnen afhankelijk zijn van de plek waarin de wervelkanaalvernauwing zit. Soms zit de vernauwing in de rug en de andere keer in de nek dit geeft uiteraard weer andere klachten. Het kan dus zijn dat er klachten tussen staan die je niet hebt terwijl er wel een vernauwing in je rug is vastgesteld.

Behandeling zonder operatie

Als je lichte klachten hebt door de wervelkanaalvernauwing dan wordt er besloten om een behandeling zonder operatie te geven. Je krijgt hierbij ondersteuning van een arts en fysiotherapeut. De arts zal ontstekingsremmende pijnstillers tegen de pijn voorschrijven. Deze dienen op een vast tijdstip te worden ingenomen om zo de pijn te voorkomen. De fysiotherapeut zal oefeningen meegeven die worden afgewisseld met rust. Hiermee wordt het ruggengraat weer soepel of sterk gemaakt. Soms schrijft een arts ook een speciaal korset voor die gedragen dient te worden tegen de pijn tijdens de oefeningen.

Behandeling met een operatie

Als de pijn heftig is of oefeningen niet schijnen te helpen dan wordt een behandeling met operatie gestart. Dit is vaak de enige oplossing om iemand met een wervelkanaalvernauwing met veel pijn te helpen. Als de vernauwing in de ruggenmerg zit dan wordt er altijd een behandeling met een operatie gestart doordat er een risico is op een dwarslaesie. Bij de operatie worden wervelkolommen en delen van de wervels verwijdert. Uiteraard kan je begrijpen dat dit geen simpele ingreep is en best wel een heftige operatie is. Dit is de reden dat de operatie niet zomaar wordt uitgevoerd en alleen als echt niets anders helpt en de klachten alleen maar erger worden.

Na een operatie dient een patiënt vaak drie tot vier dagen in het ziekenhuis te blijven. Daarna is er veel tijd nodig om te revalideren. Een fysiotherapeut zal je helpen bij de revalidatie die zeker een aantal maanden in beslag nemen. Je lichaam zal weer simpele dagelijkse bezigheden opnieuw moeten aanleren. Het kan soms een jaar duren voor je de rug weer volledig kan belasten na een wervelkanaalvernauwing operatie.

Niets gevonden