Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wiegendood

Je spreekt over de wiegendood bij een baby als het kindje plotseling overlijdt zonder dat hier een duidelijke oorzaak voor is. Als een kindje komt te overlijden, wordt er altijd onderzoek gedaan naar het overlijden van het kind door een gespecialiseerd arts. Wordt er geen oorzaak gevonden van het overlijden na dit uitgebreide onderzoek, dan wordt er gesproken over wiegendood of SIDS (Sudden Infant Death Syndrome).

De wiegendood: algemene informatie

De wiegendood doet zich vrijwel altijd voor in het eerste levensjaar van het kind, maar het kan ook voorkomen in het tweede levensjaar van het kind. Het vervelende aan de wiegendood, is dat er geen oorzaak is voor het overlijden van het kind. Hierdoor is het voor ouders extra lastig om het overlijden van het kind te verwerken en blijven ouders zich vaak afvragen wat ze anders hadden kunnen doen.

De wiegendood wordt zo genoemd omdat het kindje vrijwel altijd in de slaap overlijdt als er sprake is van een wiegendood. Je brengt je kindje naar bed, er is niets aan de hand en je vindt je kindje als het helaas al te laat is.

De wiegendood voorkomen: Belangrijke tips

Hoewel het niet duidelijk is waar de wiegendood door veroorzaakt is, zijn er wel veel richtlijnen opgesteld om te voorkomen dat jouw kindje overlijdt aan de wiegendood. Je kunt de wiegendood niet voor honderd procent voorkomen als je alle tips raadpleegt, maar je kunt de kans op het ontstaan van deze verschrikkelijke situatie in het gezin wel verkleinen door de tips op te volgen.

De belangrijkste tips die je kunt raadplegen om het risico op de wiegendood bij jouw kindje te verkleinen, zijn de volgende.

1. Gebruik een veilig babybed

Je kunt de veiligheid van jouw kindje bevorderen door je kindje in een veilig bedje te gebruiken. Dit is niet alleen een bedje die goed in elkaar zit en geen gevaren vormt voor het kindje, maar betreft ook een bedje dat op de juiste manier opgemaakt is. Gebruik bijvoorbeeld een babyslaapzak in bed en je weet zeker dat je kindje veilig in bed ligt. In een babyslaapzak krijgt een kind het niet te warm en kan het kind bovendien altijd goed ademen.

Het gebruiken van een deken of laken is ook mogelijk, maar het is wel belangrijk om je kind op de juiste manier in bed te leggen. Dit betekent dat de voeten tegen de onderkant van het bed liggen en het beddengoed stevig ingestopt wordt. Tot de leeftijd van twee jaar gebruik je geen beddengoed voor het kindje, want dit is veel te warm en dus niet goed.

2. Leg je kind altijd op zijn of haar rug in bed

De manier waarop jouw kindje in bed ligt, kan het risico op de wiegendood flink verkleinen. Je kunt je kindje het beste op zijn of haar rug in bed leggen en niet op zijn of haar buik laten liggen. Is je kindje wakker, dan mag hij of zij wel op de buik liggen om de motoriek te oefenen.

3. Gebruik geen knuffels of kussens in bed

Het is misschien aantrekkelijk om een zacht kussentje of een lieve knuffel in bed te leggen bij je kindje, maar dit kun je beter niet doen. Het is belangrijk dat je kindje vrij kan ademhalen tijdens het slapen en kussens, knuffels en andere zachte materialen in bed kunnen ademnood veroorzaken.

4. Zorg voor een aangename temperatuur in de babykamer

In de woonkamer is het misschien 20 graden, maar in de babykamer moet het niet zo warm zijn. Is het te warm in de babykamer, dan wordt het risico van de wiegendood groter. Zet daarom de thermostaat niet op 20 graden, maar houd 16 tot 18 graden aan voor in de babykamer. Om te controleren of jouw kindje het niet te warm heeft tijdens het slapen, kun je even aan de voetjes voelen. Zijn de voetjes lauw, dan is de temperatuur goed. Ook de kamer voldoende verluchten is noodzakelijk.

5. Voorkom dat je kind meerookt

Roken is niet alleen slecht voor jou, maar ook zeker voor je kindje. Je kind rookt natuurlijk zelf niet, maar hij of zij rookt wel mee als jij een sigaret opsteekt. Rook niet in de buurt van je kindje, want dit kan het risico op de wiegendood namelijk vergroten. Ben je het gewend om in huis te roken, dan kun je deze slechte gewoonte beter afleren als je eenmaal een kindje hebt gekregen. Rook voortaan buiten en je beschermt je kindje niet alleen tegen de wiegendood, maar ook tegen andere gezondheidsrisico’s.

Niets gevonden