Denk jij dat de luchtkwaliteit in je huis prima is omdat je dagelijks je ramen even openzet? Na het lezen van dit artikel zal je begrijpen dat verluchten niet hetzelfde effect heeft als ventileren.
Waarom is verse lucht zo belangrijk?
Buiten is de lucht meestal gezonder dan binnenshuis. Alleen al door te ademen, te wassen, te poetsen stapelen vocht en schadelijke stoffen zich op. Ook uit verf, bouwmaterialen, meubels en gordijnen komen continu kleine hoeveelheden ongezonde stoffen vrij zoals radon en formaldehyde.
Je merkt het niet meteen als deze schadelijke stoffen zich in je huis opstapelen, maar op lange termijn kunnen ze voor klachten zorgen. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn, astma, allergieën en irritaties aan je luchtwegen en ogen. Sommige stoffen kunnen zelfs kankerverwekkend zijn.
Het verschil tussen ventileren en verluchten
De termen verluchten en ventileren worden vaak door elkaar heen gebruikt. Toch bestaat er een duidelijk verschil tussen deze twee termen.
Verluchten betekent de binnenlucht verversen door korte tijd ramen en/of deuren open te zetten. Het effect hiervan is gelijk merkbaar, maar duurt vaak niet langer dan een half uur. Een half uur na het sluiten is dit effect al sterk verminderd. Daarom is het nodig om ook te ventileren. Ventileren betekent voortdurend, het liefst 24 uur per dag, de binnenlucht verversen. Enkel continu en gecontroleerd ventileren met een ventilatiesysteem geeft een garantie op een goede luchtkwaliteit.
24 uur per dag je huis ventileren
Om voortdurend te ventileren is een ventilatiesysteem de makkelijkste oplossing. Sinds 2006 zijn deze systemen verplicht in nieuwe woningen en bij grondige verbouwingen. Maar al wie verbouwt heeft er baat bij om ook een ventilatiesysteem mee te voorzien.
Heb je geen ventilatiesysteem maar wil je jouw woning toch goed verluchten? Zet je ramen dan zo vaak mogelijk op een kier. Een kleine kier is al voldoende. Als het koud is of hard waait, mag de kier nog wat kleiner zijn. Voor een goede luchtdoorstroming, kan je het beste meerdere ramen tegenover elkaar openzetten.
Kieren en spleten in oude woningen zorgen ook voor natuurlijke ventilatie. Het dichtstoppen hiervan levert je een lagere energierekening op, maar dan mag je niet inboeten aan luchtkwaliteit. Zorg er dan voor dat je dan ook nadenkt over hoe je jouw woning zal ventileren.
Andere tips:
- Installeer raamventilatie in je ramen of de buitenmuur
- Een raamstopper kan voorkomen dat je raam open en dicht waait
- Zorg ervoor dat je op een inbraakveilige manier kan verluchten
- Op termijn investeer je het best in een ventilatiesysteem. Dat zorgt voor een controleerbare, constante, energiezuinige en veilige ventilatie.
Woon gezond, tips
Als je 24 uur per dag goed ventileert, is dagelijks verluchten niet per se nodig. In de volgende situaties kan het echter toch wenselijk zijn om extra te verluchten:
- Wanneer je binnenshuis wasgoed droogt
- Tijdens en na het koken zonder goede afzuigkap
- Na het douchen of baden
- Tijdens en na het schoonmaken
- Als er binnen gerookt wordt
- Wanneer je geurkaarsen of luchtverfrissers gebruikt
- Tijdens het verven, klussen of gebruiken van lijmproducten
- Na aanschaf van nieuwe gordijnen, tapijten of meubelen
Wat betekent gezond wonen?
In het algemeen gaan we steeds bewuster om met onze gezondheid. We zorgen voor voldoende lichaamsbeweging en een evenwichtige voeding, maar verliezen hierbij vaak ons huis uit het oog. Is je woning wel een gezonde plaats om in te leven?
Meer info over gezond wonen? Ontdek het hier! »