De ziekte van Henoch-Schönlein veroorzaakt een ontsteking aan de kleine bloedvaatjes in het lichaam. Het is een zeer zeldzame ziekte die bijna alleen bij kinderen voorkomt. Het is eigenlijk een soort overgevoeligheidsreactie die vooral ontstaat in de herfst en winter. In de zomermaanden hebben kinderen er eigenlijk bijna geen last van. Het gebeurd overigens zeer zelden dat de diagnose van de ziekte van Henoch-Schönlein ook wordt vastgesteld bij een volwassenen. Ondanks dat de aandoening vooral zichtbaar is op de huid is het officieel een nierziekte die de ontsteking aan de kleine bloedvaatjes doet veroorzaken.
Oorzaken ziekte van Henoch-Schönlein
De ziekte van Henoch-Schönlein ontstaat eigenlijk niet zomaar. Meestal is er sprake van een luchtweginfectie. Door deze infectie krijgt een patiënt na afloop een soort allergische reactie. Deze allergische reactie van de nieren zorgt voor een ontsteking aan de kleine bloedvaatjes. Het immuunsysteem is namelijk van slag geraakt door deze infectie. Het is niet precies duidelijk waarom de allergische reactie bij sommige kinderen na een luchtweginfectie wel ontstaan en waarom bij sommige kinderen de infectie niet ontstaat. Het is wel vaak zo dat er meer allergieën binnen een familie bekend zijn waardoor er een hoger risico is op de ziekte van Henoch-Schönlein. Mocht je eenmaal een keer een allergische reactie hebben gehad dan loop je het risico dit vaker te krijgen na een luchtweginfectie.
Symptomen ziekte van Henoch-Schönlein
- Soms is er een nierontsteking voorafgaand.
- Hoge bloeddruk
- Bloeduitstortingen
- Zichtbare puntbloedinkjes.
- Ontstekingen aan gewrichten.
- Darmklachten door ontstekingen in de darmen.
- Misselijkheid
- Braken
- Diarree
- Bloed bij de ontlasting.
- Bloed bij braaksel.
- Koorts
- Heftige buikpijnen.
- Soms jeuk op de plekken van de bloedingen.
- Gewichtsverlies
- Hoofdpijn
Behandelen ziekte van Henoch-Schönlein
Als er naar de symptomen van de ziekte van Henoch-Schönlein gekeken wordt dan zijn deze voor veel ouders vaak voldoende om zich ongerust te maken. Vooral als een kindje bloed gaat spugen en zichtbare bloedingen over het hele lichaam heeft. Ondanks het ernstige aanblik van de aandoening is het vaak niet nodig om een kind te behandelen. Binnen één tot zes weken gaan de klachten vanzelf weer over en is er niets meer aan de hand. Dit is de reden dat een arts vaak zal besluiten om een kind niet te behandelen tegen de ziekte van Henroch-Schönlein. Toch wordt het wel geadviseerd om de diagnose officieel te laten stellen door een arts zodat je zeker weet dat het in principe niets ernstigs is en gewoon een allergische reactie.
De gewrichtspijnen kunnen wel vrij heftig zijn voor een kindje. Dit is de reden dat deze vaak met pijnstillers worden behandeld tot de ziekte vanzelf weer overgaat. Als de reguliere aspirines niet blijken te helpen dan kan er overwogen worden om iets sterkers voor te schrijven. De arts zal hierbij wel goed opletten welke pijnstillers wel of niet kunnen. Sommige pijnstillers kunnen namelijk een effect uitoefenen op de nieren wat de ziekte niet ten goede komt. Diclofenac is bijvoorbeeld een medicijn dat absoluut niet voorgeschreven mag worden bij de ziekte van Henoch-Schönlein.
Om het ziekteverloop iets te versnellen zal een arts eerst afwachten hoe een patiënt zich na twee weken voelt. Als een patiënt na twee weken nog steeds ernstig ziek is dan kunnen ontstekingsremmende medicijnen worden voorgeschreven. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de pijn verminderd en de ontstekingen aan de bloedvaten afnemen. Hierdoor zal het verloop van de ziekte iets versnellen.
Als de ziekte van Henoch-Schönlein ook voorkomt bij volwassenen dan dient de nierfunctie goed in de gaten gehouden te worden. In zeldzame situaties kan het voorkomen dat de schade aan de nieren niet tijdelijk is, maar helaas blijvend. Het is dus belangrijk dat dit goed in de gaten gehouden wordt door een arts.