Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dermatitis

Dermatitis wil zeggen een ontsteking van de huid. Het is echter een begrip waarin een heleboel uiteenlopende aandoeningen kunnen worden ondergebracht. Bepaalde vormen van dermatitis zijn acuut, dit wil zeggen dat de klachten en symptomen plotseling komen opzetten en zich in een rap tempo ontwikkelen. Andere vormen van dermatitis zijn daarentegen chronisch, dit betekent dat de aangedane huid dan al langere tijd geïrriteerd is en de klachten eveneens voor een langere periode aanwezig blijven.

Voorbeelden van dermatitis

Een paar voorbeelden van aandoeningen tot dermatitis kunnen worden gerekend zijn:

 • Eczeem is een oppervlakkige huidontsteking van de huid die zich kan uiten in een heleboel uiteenlopende vormen,
 • Luieruitslag een ongevaarlijke, maar vervelende, aandoening waar vrijwel elke baby wel eens last van heeft (gehad) en die het gevolg is van door het te lang dragen van een vieze luier,
 • Psoriasis een chronische huidontsteking waarbij lokaal teveel nieuwe huidcellen aan worden gemaakt,
 • Ringworm een ontsteking van de huid die veroorzaakt door een schimmel (en dus niet door een worm),
 • Dermatitis perioralis (in de volksmond ook wel clownseczeem genoemd) is een huidontsteking rondom de mond die waarschijnlijk het gevolg is van het veelvuldige gebruik van (hormoon) crèmes of cosmetica die de huidporiën afsluiten.
 • Dermatitis herpetiformis is een sporadisch voorkomende vorm van dermatitis die dikwijls wordt geassocieerd met coeliakie (glutenintolerantie).

Symptomen van dermatitis

Ondanks de talloze vormen van dermatitis zijn er toch een aantal gemeenschappelijke symptomen te onderscheiden. Hierbij kun je denken aan:

 • de haangedane huid is rood verkleurd,
 • je hebt last van jeuk,
 • op de huid zijn blaasjes, schilfers of bultjes te zien.

Behandelen van dermatitis

Het behandelen van dermatitis hangt sterk af van de vorm waar je aan lijdt. Je huisarts kan de volgende maatregelen nemen als je met klachten op het spreekuur verschijnt. Denk hierbij aan:

 • Een vorm van dermatitis die veroorzaakt wordt door een schimmel (zoals ringworm) of een bacterie kan aan worden gepakt met een middel dat de verwekkers elimineert.
 • Als er sprake is van dermatitis perioralis dan krijg je meestal het advies om (langzamerhand) te stoppen met het gebruik van de verantwoordelijke (hormoon)crèmes en cosmetica. Ook een antibioticakuur kan in bepaalde gevallen goede resultaten boeken.
 • Dermatitis herpetiformis leidt vaak tot een advies om een glutenvrij dieet te gaan volgen vanwege de associatie met een glutenintolerantie. Ook kan het middel dapson worden gebruikt bij deze vorm van dermatitis.
 • Luieruitslag vraagt om de billetjes van de baby goed droog te houden en van tijd tot tijd de luier te verschonen. Daarnaast kun je met een waterafstotende crème vaak goede resultaten behalen.

Bepaalde vormen van dermatitis kunnen helaas niet genezen worden, zoals psoriasis en een aantal vormen van eczeem. In dit soort gevallen kan een arts je wel middelen voorschrijven waarmee je de symptomen kunt verlichten, zoals een hormooncrème. Bovendien kan, in het geval van psoriasis, lichttherapie erg goed werken. Verder kun je bij dergelijke vormen van dermatitis ook kiezen voor vaseline of een andere vette zalf om de hinderlijke jeuk te verlichten of te bestrijden.

Bij elke vorm van dermatitis zul je het advies krijgen om niet te krabben aan de huid die is aangedaan, hoe hevig deze jeuk ook is. Door te krabben zul je de klachten alleen maar erger maken. Daarnaast is het zaak om eventuele blaasjes of blaren niet stuk te maken. Alleen zo kun je de vorming van littekens voorkomen en tevens het herstel verbeteren.

Niets gevonden