Een oedeem is een ophoping van vocht in de weefsels in je lichaam. Een oedeem kan voorkomen in je voeten of enkels, maar ook in je longen. In dit geval wordt er gesproken van een longoedeem. Het vocht van een longoedeem is afkomstig uit de bloedvaten. Omdat dit vocht in het longweefsel zit, wordt de afstand tussen de lucht en het bloed dat het zuurstof op moet nemen en koolstofdioxide af moet staan, steeds groter. Hierdoor wordt de transport van zuurstof en koolstofdioxide belemmerd. Zo kan een longoedeem zeer schadelijk zijn voor het lichaam en zelfs levensbedreigend zijn.
Op deze pagina krijg je meer informatie over longoedeem. Zo lees je wat een longoedeem precies is, wat de oorzaken van longoedeem zijn, wat de symptomen van longoedeem zijn. Op deze manier krijg je meer inzicht in deze aandoening en kun je deze aandoening gemakkelijker herkennen, indien nodig.
Wat is longoedeem?
Bij een longoedeem zit er vocht in de longblaasjes (alveoli) of in de tussenruimte van het longweefsel (interstitium). Deze vloeistof betaat uit serum, een waterig bestanddeel van het bloed. Het vocht treedt uit de wand van de kleine bloedvaatjes van de long, ook wel de haarvaten genoemd. Longoedeem kan zowel acuut optreden als chronisch voorkomen. Voornamelijk acuut longoedeem is erg gevaarlijk en kan zelfs levensbedreigend zijn. Daarom moet acuut longoedeem altijd direct behandeld worden na het ontdekken van deze aandoening.
De oorzaken van longoedeem
Er zijn vier oorzaken aan te wijzen voor longoedeem. Dit zijn de volgende oorzaken:
- Hartfalen: het bloed wordt vanuit het hart langs de longen geleid. Hier neemt het bloed zuurstof op, om vervolgens weer naar het hart terug te keren en de rest van het lichaam van zuurstof te voorzien. Na het toedienen van zuurstof aan het hart, gaat het bloed weer terug naar de longen. Zo start de cyclus opnieuw. Echter, als het hart niet goed functioneert is het mogelijk dat het bloed zich in de longaders ophoopt. De druk in de bloedvaten neemt toe en het vocht dat in het bloed zit, wordt uit het bloed geperst om de druk te verminderen. Dit vocht komt in het longweefsel terecht, waar het een longoedeem vormt.
- Directe schade aan de longvaten: als je schadelijke chemische stoffen hebt ingeademd, kan er ook een longoedeem ontstaan. Schadelijke stoffen kunnen er namelijk voor zorgen dat de wand van de bloedvaten beschadigen, waardoor vocht er gemakkelijk uit kan treden. Zo kan het vocht in de longen een longoedeem vormen.
- Te veel vocht in het bloed: als je te veel vocht in je bloed hebt, kan het vocht zich ophopen in de longen.
- Hersenletsel: longoedeem kan ook ontstaan na hersenletsel. Is dit het geval, dan is er sprake van een neurogeen longoedeem. Hoe dit ontstaat is nog niet geheel bekend.
De symptomen van longoedeem
Om erachter te komen of jij of iemand in jouw omgeving te maken heeft met longoedeem, kun je onderstaande symptomen doornemen. Door af te strepen welke symptomen je wel of niet herkent, kom je er al snel achter of jij wellicht een longoedeem hebt. Herken je jezelf in onderstaande symptomen? Dan is het verstandig bij de huisarts langs te gaan voor verder onderzoek.
De symptomen van longoedeem, zijn de volgende:
- Kortademgheid, vooral als je gaat liggen
- Gevoelens van angst, omdat je het gevoel hebt dat je gaat stikken
- Snellere ademhaling
- Wijd openstaande neusgaten
- Hoesten
- Ophoesten van roze slijm
- Blauwe gelaatskleur krijgen door zuurstoftekort, met name rond de lippen en nagels
Meestal hebben mensen met longoedeem meer last van kortademigheid als ze gaan liggen. Daarom slapen patiënten met longoedeem slecht en hebben zij vaak meerdere kussens onder hun hoofd, waardoor ze beter kunnen slapen. Herken jij je in dit plaatje? Neem dan contact op met de huisarts voor verder onderzoek, want misschien heb je te maken met longoedeem.