Ontsteking evenwichtsorgaan

De medische term voor een ontsteking aan het evenwichtsorgaan in het oor is labyrintitis. Als je een ontsteking aan het evenwichtsorgaan hebt, treden er enkele zeer kenmerkende symptomen op. Deze symptomen kunnen zo heftig zijn, dat de ontsteking aan het evenwichtsorgaan voor echte problemen kan zorgen en dat je zelfs een tijdje niet goed kan functioneren.

Een ontsteking aan het evenwichtsorgaan: wat is dat?

Je vindt het evenwichtsorgaan in je oor, waar dit orgaan signalen doorgeeft aan de hersenen en ervoor zorgt dat je goed kunt functioneren en het juiste evenwicht hebt. Als je een ontsteking aan het evenwichtsorgaan hebt, wordt het functioneren van het evenwichtsorgaan echter verstoord. Hierdoor geven de haartjes van het evenwichtsorgaan verkeerde informatie aan je hersenen, waardoor je hersenen vervolgens in de war raken. Dit uit zich het ervaren van bepaalde zaken die er helemaal niet zijn, zoals het idee dat je steeds ronddraait terwijl je gewoon stil blijft staan of zitten.

De oorzaak van een ontsteking aan het evenwichtsorgaan

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van een ontsteking aan het evenwichtsorgaan. Dit betreft de volgende oorzaken:

  1. Je krijgt een ontstoken evenwichtsorgaan door een virale infectie.
  2. Je krijgt een ontstoken evenwichtsorgaan door een bacteriële infectie, zoals verkoudheid of griep.
  3. Je krijgt een ontstoken evenwichtsorgaan door een middenoorontsteking, waarbij de ontsteking in het middenoor doortrekt naar het evenwichtsorgaan.

De kans dat je een ontstoken evenwichtsorgaan krijgt door een middenoorontsteking, is vrij klein. Dit komt dan ook weinig voor. De meeste mensen die een ontsteking aan het evenwichtsorgaan hebben, hebben dit opgelopen door een virale infectie.

De symptomen van een ontsteking aan het evenwichtsorgaan

Heb je een ontsteking aan het evenwichtsorgaan, dan kun je hier erg veel last van krijgen. Zo kunnen mensen met een ontsteking aan het evenwichtsorgaan steeds het idee hebben dat ze ronddraaien of spinnen, terwijl dit niet zo is. Dit verschijnsel wordt ook wel draaiduizeligheid of vertigo genoemd. Door het gevoel dat men steeds ronddraait of spint, kan men moeite hebben met dagelijkse activiteiten, zoals werken en zelfs lopen.

Omdat het evenwichtsorgaan zich in het oor bevindt en er sprake is van een ontsteking, kan men bij een ontsteking aan het evenwichtsorgaan ook te maken krijgen met gehoorproblemen, waarbij men slechter of zelfs bijna niets meer hoort.

Andere symptomen van een ontsteking aan het evenwichtsorgaan die erg vaak voorkomen bij patiënten met deze aandoening, zijn de volgende:

  • Problemen met het evenwicht
  • Onwillekeurige bewegingen van de ogen
  • Misselijkheid (door draaiduizeligheid)
  • Overgeven (door draaiduizeligheid)

De behandeling van een ontsteking aan het evenwichtsorgaan

Om vast te stellen of een patiënt een ontsteking aan het evenwichtsorgaan heeft, kan men naar de dokter gaan om een onderzoek te starten. Als uit dit onderzoek blijkt dat men inderdaad een ontsteking aan het evenwichtsorgaan heeft, kan er antibiotica voorgeschreven worden. Antibiotica moet de ontsteking verminderen, maar of dit echt werkt bij een ontsteking aan het evenwichtsorgaan is helaas nog niet bewezen. Daarnaast kunnen er medicijnen voorgeschreven worden om de misselijkheid en het overgeven te verminderen. Tot slot kunnen er ook medicijnen voorgeschreven worden om het evenwichtsorgaan minder gevoelig te maken, maar dit wordt niet vaak gedaan. Dit omdat deze medicijnen er vaak voor zorgen dat het herstel uiteindelijk langer duurt.

In de meeste gevallen duurt het maximaal 10 dagen om de infectie van de ontsteking te bestrijden, maar kan het wel twee maanden duren voor het evenwichtsorgaan weer normaal functioneert.

Niets gevonden