Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Oogspieren in onbalans

Om de ogen te laten bewegen, worden de ogen gestuurd door in totaal oogspieren per oogbol. Deze oogspieren zitten vast aan de binnenkant van de oogkast en aan de buitenkant van de oogbol. Bij de meeste mensen werken de oogspieren symmetrisch. Dit betekent dat als het linkeroog een bepaalde beweging maakt, het rechteroog deze beweging ook maakt. Bij mensen met oogspieren in onbalans is dit niet het geval. Zijn je oogspieren in onbalans, dan wordt de beweging van één van de oogspieren verstoord. Hierdoor zijn symmetrische bewegingen niet meer mogelijk en wordt het evenwicht als het ware verstoord, waardoor er een asymmetrisch beeld ontstaat. Oftewel: het linker- en rechteroog bewegen niet meer symmetrisch met elkaar. Dit wordt ook wel scheelzien genoemd, omdat het ene oog naar buiten, naar binnen, naar boven of naar beneden gericht is terwijl het andere oog recht staat.

Oogspieren in onbalans aangeboren of verworven

Je kunt geboren worden met oogspieren in onbalans, of je kunt deze aandoening later in je leven verwerven. Als je de aandoening al hebt bij je geboorte, is er sprake van een aangeboren aandoening. Deze aandoening kan ontstaan door een verstoring in het groeiproces van de baby in het lichaam van de moeder, waarbij de oogspieren niet op de juiste manier of niet voldoende zijn ontwikkeld. Hierdoor ontstaat uiteindelijk een situatie waarbij de oogspieren in onbalans zijn, oftewel waarbij het kind scheel ziet. Naast een aangeboren ziekte, kan de aandoening oogspieren in onbalans zich ook op latere leeftijd manifesteren.

De symptomen van oogspieren in onbalans

Er zijn enkele symptomen die optreden als er sprake is van oogspieren in onbalans. Zo kun je de aandoening gemakkelijk herkennen aan één of meerdere van de volgende symptomen:

  • Scheelzien
  • Lichtje in de ogen schijnt niet in beide pupillen
  • Je kijkt eigenlijk maar met één oog

Ook bij kinderen is een onbalans van de oogspieren gemakkelijk te herkennen. Dit komt omdat je bij kinderen gemakkelijk kunt zien of het kind met één of twee ogen kijkt, waarbij het kijken met slechts één oog wijst op oogspieren in onbalans.

De behandeling van oogspieren in onbalans

Om ervoor te zorgen dat mensen met oogspieren in onbalans minder scheel zien en dus minder last hebben van de symptomen van de aandoening aan de ogen, kan men oefeningen doen om het scheelzien te verminderen. Doet men deze oefeningen goed, dan is de kans bovendien groter dat het andere oog ook weer mee gaat kijken en men niet meer met één oog kijkt. De oefeningen tegen oogspieren in onbalans worden meestal uitgevoerd met en bij een oogarts.

Niets gevonden