Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Oorinfectie

Een oorinfectie is een infectie aan het middenoor. Het middenoor bestaat voornamelijk uit de trommelholte: dit is de holte die zich direct achter het trommelvlies bevindt. Door middel van de buis van Eustachius is de trommelholte verbonden met de neus-keelholte, waarbij de trommelholte in feite dient als een soort geluidsversterker voor het binnenoor. De verbinding tussen de trommelholte en de neus-keelholte met de buis van Eustachius bestaat niet voor niets, want deze verbinding zorgt ervoor dat de luchtdruk in het oor op het juiste niveau blijft. Hierbij wordt er steeds een beetje lucht aangevoerd en afgevoerd, bijvoorbeeld door te gapen of door te slikken.

De oorzaken van een oorinfectie

Als er sprake is van een oorinfectie of een middenoorontsteking, komt dit meestal door problemen met de buis van Eustachius. Zo kan een oorinfectie veroorzaakt worden door een niet goed functionerende buis van Eustachius, waarbij deze bijvoorbeeld niet goed opent en sluit. Hierdoor ontstaat er een verkeerd niveau van druk in het oor, waardoor het slijmvlies in het middenoor geïrriteerd raakt en vochtig wordt. Zo kunnen er vochtophopingen in het middenoor ontstaan, waardoor er uiteindelijk een infectie of ontsteking kan ontstaan.

Daarnaast kan een oorinfectie ook veroorzaakt worden door een infectie van het trommelvlies. Deze infectie kan vervolgens doorgroeien naar het middenoor, waardoor de infectie nog groter wordt. Hoe de infectie van het trommelvlies ontstaat, is niet geheel duidelijk. Men denkt dat dit te maken heeft met een virusinfectie, maar dit is nog niet definitief uit onderzoek gebleken.

Andere oorzaken van een oorinfectie, zijn de volgende:

  • De aanwezigheid van trommelvliesbuisjes.
  • Een neusverkoudheid, veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Door dit virus kunnen de oren niet goed worden ontlucht, waardoor vocht en bacteriën in het middenoor ophopen en er een infectie ontstaat.
  • Een plotseling drukverschil, bijvoorbeeld bij vliegen, bij duiken, bij snorkelen en bij het inrijden van een diepe tunnel.

De symptomen van een oorinfectie

Een oorinfectie of middenoorontsteking kan gemakkelijk worden opgemerkt, omdat er altijd duidelijke symptomen optreden. Deze symptomen zijn de volgende: hevige oorpijn, slecht horen, oorsuizen, hoge koorts, grieperigheid, algehele malaise, keelpijn, hoesten, snotteren, een vol gevoel in het oor, een loopoor (vocht en/of bloed loopt uit het oor) en opgezette lymfeklieren in de hals.

De behandeling van een oorinfectie

In de meeste gevallen gaat een oorinfectie vanzelf over. Om het herstel te bevorderen, is het verstandig om extra rust te nemen en bijvoorbeeld niet te gaan werken. Een kind met een oorinfectie kan beter enkele dagen tot een week thuisblijven van school, zodat het kind rust kan nemen en de oorinfectie sneller en beter bestreden kan worden door het lichaam.

Alleen als er sprake is van een loopoor met vocht en/of bloed uit het oor, is het belangrijk om te starten met een behandeling tegen de oorinfectie. Daarom is het belangrijk om bij het ontdekken van een loopoor met vocht en/of bloed direct naar de dokter te gaan, zodat de dokter het oor kan onderzoeken en een passende behandeling tegen de oorinfectie kan starten. Deze behandeling kan bestaan uit een behandeling met oordruppels, neusdruppels en pijnstillers. Daarnaast kan het plaatsen van buisjes of het ondergaan van een operatie nodig zijn, zeker bij een ernstige oorinfectie. Uiteraard wordt de exacte behandeling per patiënt bepaald, zodat deze zo goed mogelijk aansluit op de oorinfectie die men heeft en de klachten van de oorinfectie.

Niets gevonden