Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zwarte koorts

Zwarte koorts is vooral een aandoening die voorkomt in arme landen zoals India, Zuid-Amerika en Sudan. In deze landen wordt de aandoening ook wel Kala Azar genoemd. De aandoening werd in Afrika ontdekt in 1901 en komt ook hier voor. De zwarte koorts wordt sinds 2004 behandeld met een nieuw geneesmiddel. De aandoening wordt in sommige landen ook wel de Dum-Dum koorts genoemd. In België komt de aandoening niet voor, maar een vakantie in het buitenland in landen waar de ziekte wel voorkomt kan je besmet raken met de zwarte koorts. Het is namelijk een infectieziekte, waardoor in principe iedereen ziek kan worden. De eerste verschijnselen van de infectie verschijnen vaak binnen een half jaar.

Oorzaken zwarte koorts

De zwarte koorts wordt veroorzaakt door een parasiet. De parasiet hecht zich vast aan zandvliegen en zandvlooien. Deze dieren zijn zo klein dat je ze eigenlijk niet ziet. De zandvliegen of vlooien kunnen bezoekers in deze gebieden bijten. Als een bezoeker gebeten wordt dan gaat de parasiet naar zijn nieuwe gastheer toe. In de nieuwe gastheer tast de parasiet het immuunsysteem aan en vermenigvuldigd hij zichzelf. Soms worden ook kleine zoogdieren door de ziekte gebeten en dragen ze over aan de mens. De hond, vos en kleine knaagdieren kunnen besmet raken met de zwarte koorts.

Symptomen zwarte koorts

 • De lever is vergroot
 • De milt vergroot.
 • Het afweersysteem verzwakt, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes.
 • Bloedarmoede
 • Je verliest gewicht.
 • Vergrote lymfeklieren
 • Last van veelvuldig zweten.
 • De buik is gezwollen
 • Hoesten
 • Diarree
 • Lage waarde van bloedcellen.
 • Uiteraard heb je last van een zeer hoge koorts.
 • Een patiënt sterft vaak aan bijkomende complicaties door een aantasting van het afweersysteem. Patiënten zijn hierdoor vaak gevoeliger voor een longontsteking waar ze door hun slechter immuunsysteem uiteindelijk aan sterven.

Behandelen zwarte koorts

Als er geen behandeling plaats vindt voor de zwarte koorts dan loopt het vrijwel zeker dodelijk af. De meeste patiënten raken binnen een half jaar echt besmet en ziek van de zwarte koorts. Na de besmetting hebben ze gemiddeld nog 1 a 2 jaar te leven. Door de extreem lage weerstand overlijden de patiënten vaak aan complicaties of andere ziektes waar ze gevoelig voor zijn. Zo krijgen ze vaak een longontsteking die voor de meeste patiënten voldoende is om te sterven. Een snelle behandeling is dan ook noodzakelijk om te genezen en de parasiet die in het lichaam zit te bestrijden. Het is dan ook belangrijk om zo snel mogelijk te kijken of iemand besmet is. Met een druppel bloed kan een bloedtest binnen 20 minuten al duidelijk zijn of iemand de zwarte koorts heeft. Vooral als je op vakantie bent in risicolanden dien je bedachtzaam te zijn op de zwarte koorts. Als de behandeling te laat start zal je sterven.

Als de zwarte koorts wordt vastgesteld dan wordt een patiënt voor minimaal dertig dagen opgenomen in het ziekenhuis. Iedere dag krijgt een patiënt een behandeling met intramusculaire injecties die alleen in het ziekenhuis mogen worden toegediend. Soms kan er ook gekozen worden voor de nieuwe behandeling die minder intensief is voor een patiënt. Er wordt een antibiotica gegeven die speciaal tegen de zwarte koorts is ontwikkeld. Naast de antibiotica wordt er gekozen voor een infuusbehandeling afhankelijk van hoeveel complicaties er zijn. Bij deze behandeling worden er 1 a 3 infuuszakken gegeven en na afloop mag een patiënt meestal al naar huis. Over het algemeen lijkt deze behandeling goed te werken en zullen de klachten al snel afnemen. Het is wel belangrijk dat een patiënt streng onder controle te houden om er zeker van te zijn dat de zwarte koorts echt verdwenen is. In de wereld is Kala Azar namelijk al een groot probleem.

Niets gevonden