Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Opvliegers

Veel vrouwen in de overgang hebben er regelmatig mee te maken: opvliegers. Opvliegers zijn plotselinge, kortdurende warmte-aanvallen, die vaak gepaard gaan met overmatig zweten. Daarnaast worden bij een opvlieger het gezicht, de nek, de hals en de borst vaak rood, waardoor je er tijdens een opvlieger uit ziet alsof je in de hete zon hebt gezeten of flink bloost.

Opvliegers: een korte introductie

Andere namen voor opvliegers zijn namen als opstijgingen, vapeurs, hot flushes en hot flashes, waarbij de meeste vrouwen spreken over een opvlieger en deze term dus het meest gebruikt wordt. In de meeste gevallen duren opvliegers maar erg kort en zijn opvliegers na 30 seconden tot 3 minuten weer voorbij. Hoe vaak je opvliegers hebt, verschilt per persoon. Zo hebben sommige vrouwen tijdens de overgang meerdere opvliegers per dag, terwijl andere vrouwen slechts enkele keren per week te maken krijgen met opvliegers. Heb je echt veel last van de opvliegers, bijvoorbeeld omdat de opvliegers je in de nacht wakker houden, dan zijn er verschillende behandelingen om opvliegers te bestrijden.

De oorzaak van opvliegers tijdens de overgang

Hoe een opvlieger precies veroorzaakt wordt, is helaas niet duidelijk. Met betrekking tot de overgang wordt gedacht dat opvliegers veroorzaakt worden door de dalende oestrogeenspiegel van de vrouw, waarbij de schommelingen in de oestrogeenspiegel zorgen voor een verstoring van het thermo-regulatie-setpoint van de vrouw. Dit is een gebied in de hersenen dat de lichaamstemperatuur van de vrouw regelt. Kortom: bij opvliegers is de natuurlijke thermometer van de vrouw van slag, waarschijnlijk door schommelingen in de oestrogeenspiegel.

Andere oorzaken van opvliegers

Daarnaast kunnen opvliegers niet alleen voorkomen tijdens de overgang, maar zijn er ook enkele medische aandoeningen die opvliegers kunnen veroorzaken. Dit betreft de volgende medische aandoeningen:

 1. Paniekstoornissen
 2. Alcoholverslaving
 3. Bijwerkingen van medicijnen als nitraten en antidepressiva
 4. Het carcinoïd-syndroom: een syndroom waarbij men te maken krijgt met kleine, kwaadaardige tumoren op verschillende plekken in het lichaam
 5. Feochromocytoom: een tumor in het bijniermerg
 6. Een te snel werkende schildklier

Zoals je ziet, zijn er dus ook enkele aandoeningen die opvliegers als symptoom hebben. Echter, de meeste mensen die opvliegers hebben, hebben te maken met deze temperatuurstijgingen door de overgang en de schommelende oestrogeenspiegel die bij de overgang komt kijken.

De symptomen van opvliegers

Om opvliegers te herkennen, kun je letten op de volgende symptomen van opvliegers:

 • Je hebt het plotseling erg warm, waarbij je de behoefte kan voelen om kleding uit te trekken, het dekbed van je af te slaan of verkoeling te zoeken bij een waaier.
 • De warmte-aanvallen die je hebt zijn erg hevig, maar duren wel maar kort.
 • Gezicht, hals en borst verkleuren rood.
 • Je gaat zweten.
 • Je krijgt hartkloppingen.

Als de opvlieger voorbij is, heb je binnen een mum van tijd weer de normale lichaamstemperatuur terug. Je hebt nu nergens last meer van, maar kan wel te maken krijgen met symptomen als bevingen en rillingen. Dit komt omdat je lichaam plotseling flink afkoelt, waardoor het lichaam als vanzelf gaat rillen en beven.

Niets gevonden