Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zenuwstelseldegeneratie

Zenuwsteldegeneratie wordt eigenlijk altijd veroorzaakt door bepaalde ziektes. Vaak zijn het aandoeningen waardoor de zenuwcellen hun functie verliezen en afnemen in aantallen. Door het vervallen van enkele zenuwen zullen bepaalde functies in het lichaam verdwijnen en de functies eventueel beperkt worden. Het is afhankelijk van welke zenuwengroepen geraakt worden welke functies er precies zullen uitvallen.

Oorzaken van zenuwstelseldegeneratie

Er zijn verschillende ziektebeelden die zorgen voor het afsterven van zenuwen en daardoor het verlies van functies. Een aantal oorzaken van ziektes zullen we hier op een rijtje zetten. Het is overigens niet bekend waarom we deze ziektes eigenlijk krijgen. Wetenschappelijk onderzoek heeft dit nog niet kunnen aantonen.

De ziekte van Alzheimer staat natuurlijk beter bekend als dementie en is een ziekte waarbij vooral zenuwstelseldegeneratie voor problemen zorgt. Het afsterven van de zenuwen gebeurt vooral in de hersenen van een patiënt. Het geheugen van een patiënt wordt hierdoor aangetast, waardoor het op een gegeven moment niet meer mogelijk is om normaal te functioneren in het leven. Dementie patiënten gaan op een gegeven moment zelfs terug naar hun jeugd en reageren als een klein kind op situaties.

De ziekte van Parkinson is ook een ziekte waarbij zenuwencellen in de hersenen afsterven. Het zijn vooral de zenuwencellen die dopamine produceren. Dopamine zorgt ervoor dat we spierbewegingen goed kunnen uitvoeren. Als deze zenuwen afsterven kunnen we niet goed meer bewegen en gaan we trillen.

Multiple Sclerose staat vaak bekend als een heftige ziekte waarbij het centrale zenuwstelsel wordt afgebroken. Zenuwbanen raken hierdoor beschadigt, waardoor bepaalde lichaamsfuncties niet meer mogelijk zijn. Op den duur treed meestal invaliditeit op, maar de ziekte is ondanks wat veel mensen denken vaak niet dodelijk.

De laatste oorzaak is ALS een ziekte waarbij de motorische zenuwen in ons ruggenmerg en hersenen worden uitgeschakeld. Hierdoor schakelen alle spieren één voor één met de dood tot gevolg. Vaak overlijden patiënten binnen enkele jaren na het vaststellen van zenuwstelseldegeneratie in de ruggenmerg.

Symptomen zenuwstelseldegeneratie

  • Het verlies van functie in bepaalde lichaamsdelen.
  • Geheugenverlies (Alzheimer)
  • Het zwakker worden van de spieren (ALS)
  • Het uitvallen van de spieren (ALS)
  • Trillingen (Parkison)
  • Stijve spieren
  • Vermoeidheid
  • Spierzwakte
  • Het verlies van controle over je leven.
  • Depressiviteit

Behandeling zenuwstelseldegeneratie

Helaas is een genezing niet mogelijk bij een zenuwstelseldegeneratie. Uiteindelijk zal bij bepaalde aandoening zoals ALS de dood tot gevolg zijn. Aan alzheimer overlijdt een patiënt vaak niet zelf, maar meestal door de complicaties hiervan. De weerstand verslechterd bijvoorbeeld waardoor een patiënt sneller een longontsteking of andere aandoeningen krijgt.

Een genezing is vaak niet mogelijk, maar soms is het wel mogelijk om een behandeling voor zenuwstelseldegeneratie te krijgen. Met een behandeling kunnen de effecten van de aandoening worden geremd en kan er gezorgd worden om het proces te vertragen. Zo zijn er ook medicijnen om het proces van Alzheimer te vertragen zodat je niet te snel dementeert. Je blijft zo langer grip hebben op je leven.

De ziekte van Parkinson kan helaas op dit moment ook nog niet worden genezen. Het is wel mogelijk om de klachten te verminderen met medicijnen. Vaak wordt een tekort aan dopamine aangevuld zodat trillingen minder vaak voorkomen. Daarnaast wordt er vaak fysiotherapie gegeven om beter te kunnen bewegen met de ziekte van Parkinson.

Net als met andere zenuwstelseldegeneratie ziekte is het niet mogelijk om klachten te bestrijden. Het enige wat wel mogelijk is dat is het bestrijden van symptomen. Vaak ben je onder behandeling van een neuroloog die je medicijnen zal toedienen. Om toch nog met de aandoening mobiel te blijven wordt er vaak fysiotherapie voorgeschreven.

ALS is natuurlijk een ziekte met een dodelijke afloop en is hierdoor helaas nog niet te behandelen. Het enige wat kan is het rekken van het leven met bepaalde medicijnen. Riluzol wordt vaak toegediend om de schade te beperken en de levensverwachting te rekken.

Niets gevonden