Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ziekte van Paget aan de tepel

De ziekte van Paget aan de tepel is een zeer zeldzame vorm van borstkanker. Van alle borstkanker patiënten heeft ongeveer 1% de ziekte van Paget aan de tepel. Bij deze vorm van borstkanker is de gekleurde huid van de tepel aangedaan door kankercellen. Normale borstkanker treft vaak de complete borst en bij de ziekte van Paget gaat het vooral om het gekleurde deel van de tepel. Helaas zijn er vaak al uitzaaiingen aanwezig als de ziekte van Paget wordt aangetroffen. De aandoening wordt vooral vastgesteld bij vrouwen tussen de 50 en 60 jaar oud. Bij mannen is de ziekte zeer zeldzaam en komt deze eigenlijk bijna nooit voor. De ziekte van Paget staat overigens ook bekend als een zeldzame botziekte, maar dit is overigens een andere aandoening dan de ziekte van Paget aan de tepel.

Oorzaken ziekte van Paget aan de tepel

In de meeste situaties is er al ergens in het lichaam kanker aanwezig. De ziekte van Paget aan de tepel is dan een uitzaaiing van kankercellen die zich gaan hechten aan de tepel. Het gebeurt ook weleens dat de kankercellen spontaan zijn ontstaan en zich zijn gaan ontwikkelen aan de tepel. In deze situatie heb je dus niet te maken met uitzaaiingen. Voor de rest is er echter weinig bekend over het ontstaan van de ziekte van Paget aan de tepel. Het is niet bekend welke oorzaken de kankercellen trickeren om zich te gaan ontwikkelen in de tepel.

Symptomen ziekte van Paget aan de tepel

 • De plekken hebben soms iets weg van eczeem op de tepel.
 • De huid is rood gekleurd
 • Schilferig
 • De tepels voelen gevoelig aan.
 • De tepels kunnen gaan jeuken.
 • Soms kan er wat vocht of bloed uit de tepels komen.
 • De huid voelt wat vochtig aan.
 • De tepel is soms ingetrokken door de kankercellen.
 • Als het een uitzaaiing is van gewone borstkanker dan is er vaak ergens in de borsten een knobbeltje te vinden.
 • Soms verdwijnen de symptomen tijdelijk om later weer terug te komen.
 • Vaak is er één tepel aangetast.

Behandeling ziekte van Paget aan de tepel

Het nadeel van de ziekte van Paget aan de tepel is vaak dat de diagnose te laat gesteld wordt. Vaak denkt een arts dat het gaat om een simpele huiduitslag of eczeem aan de tepel. Vooral doordat de aandoening vrij zeldzaam is. Toch is het belangrijk dat de diagnose van de ziekte van Paget aan de tepel snel gesteld wordt. Als de diagnose snel wordt gesteld dan is dit cruciaal voor de behandeling van borstkanker. De overlevingskansen zijn namelijk het grootste bij een snelle diagnose. Vaak dient voor een definitieve diagnose een biopt te worden genomen van de tepel.

Als is vastgesteld dat het gaat om de ziekte van Paget aan de tepel en dat er geen uitzaaiingen zijn dan kan het soms al voldoende zijn om de aangedane huid weg te halen. Als het gaat om borstkanker met uitzaaiingen dan wordt vaak ook geprobeerd om het kankergezwel weg te halen. Vooraf dient soms chemotherapie toegediend te worden en/of bestralingen. Vaak kan de operatie borstsparend worden uitgevoerd, maar heel soms is een complete borstamputatie noodzakelijk. Meestal wordt besloten om naast het kankergezwel ook de lymfeklieren weg te halen om zo uitzaaiingen in de rest van het lichaam te voorkomen.

Na het weghalen van het kankergezwel en de eventuele uitzaaiingen wordt meestal als nog radiotherapie en/of chemotherapie gegeven. Dit wordt gedaan om zeker weten alle kankercellen in het lichaam weg te halen. Vaak zal na het vaststellen van de ziekte van Paget aan de tepel een plan worden opgesteld. Aan de hand van dit plan zal je behandeld worden. Als je er op tijd bij bent dan is de diagnose vaak gunstig.

Niets gevonden