Er hangen ons veel ergere dingen boven het hoofd dan apenpokken
Volgens de ProMED-website, ‘s werelds grootste open surveillancesysteem voor het melden van uitbraken, was mei een slechte maand voor infectieziekten. En dat heeft niks...
Inhoud
Een medicus zal een breuk, in bijvoorbeeld een bot, vaak ook aanduiden als een fractuur. Een botbreuk kan betekenen dat er sprake is van een bot dat volledig doormidden is gebroken of dat er zich een scheurtje in het bot heeft gevormd. Een arts zal echter wel vaak een onderscheid maken en een scheurtje in een bot aanduiden als een fissuur, in plaats van een fractuur.
Hoe vreemd het misschien ook mag klinken maar de ene botbreuk is zeker de andere niet. Er kunnen duidelijke onderscheiden worden gemaakt tussen verschillende botbreuken. Zo kan er onder andere sprake zijn van een:
Op het moment dat je te maken krijgt met een botbreuk dan zullen er een aantal verschillende symptomen waargenomen kunnen worden:
Een eenvoudige botbreuk zal in de regel eerst worden gezet en vervolgens worden gegipst. Het gipsen van een botbreuk is nodig om het bot in de goede positie te houden. Het gros van de botbreuk zal vervolgens vrij eenvoudig genezen. Als er sprake is van een ernstige, of een gecompliceerde, botbreuk dan is er vaak een operatie noodzakelijk zijn om de stand van het bot te corrigeren en/of om de delen van het gebroken bot met behulp van metalen verbindingsstukken en schroeven weer tegen elkaar te plaatsen. In sommige gevallen dien je ook te rekenen op revalidatie om optimaal van een botbreuk te herstellen.
Op het ogenblik dat je het vermoeden hebt dat een bepaald bot is gebroken dan is het erg belangrijk om de deskundigheid van een arts in te schakelen. Voor een botbreuk in de hand, de arm, de schouder of de voet, kun je in eerste instantie naar een huisarts gaan. Indien nodig zal deze je doorverwijzen naar een ziekenhuis. Wanneer er echter een breuk is ontstaan in een bot in de nek, de rug, de heup, de knie of het been dan zul je echter een ambulance moeten laten komen.
In geen geval dien je, bij een botbreuk, het aangedane deel van het lichaam rechtop te zetten en de getroffen persoon onnodige bewegingen te laten maken. Ook het steunen op een gewonde voet of been is af te raden. Bij een botbreuk in de hand, de arm of de schouder dan dient het aangedane ledenmaat stil te worden gehouden zodat de pijn beperkt blijft.
Indien er sprake is van een hevig bloedende open wond als gevolg van een botbreuk dan dien je deze wond voorzichtig dicht te drukken om het bloedverlies te beperken. Verder kun je de wond steriel afdekken om er op die manier voor te zorgen dat er geen ziektekiemen het lichaam binnendringen die voor een infectie kunnen zorgen. Met het oog op een mogelijke operatieve ingreep is het absoluut af te raden om iemand met een botbreuk iets te eten of te drinken te geven.
Volgens de ProMED-website, ‘s werelds grootste open surveillancesysteem voor het melden van uitbraken, was mei een slechte maand voor infectieziekten. En dat heeft niks...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon